Kad Gejts kaže...

Izvor: B92, 23.Jan.2024, 20:51

Kad Gejts kaže...

Bil Gejts želi da superbogataši plaćaju veće poreze, a sad se sve veći broj milijardera s tim slaže.

Na svojoj godišnjoj sesiji 'Pitaj me bilo šta' na Reditu, saosnivač Majkrosofta je rekao da je iznenađen što porezi za bogate nisu veći.

Na tragu toga Bil Gejts je govorio i na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Rekao je da bi najbogatije nacije trebalo da doniraju više novca zemljama u razvoju, kako bi pomogle u smanjivanju nejednakosti.

"One >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje imaju najviše – bilo da je reč o državama, korporacijama ili pojedincima - treba podstaknuti da budu velikodušniji", rekao je. A kako piše Biznis insajder, s njim se slažu i drugi superbogati jer je njih više od 250 potpisalo otvoreno pismo pozivajući globalne lidere da uvedu porez na bogatstvo, prenosi tportal.

"Naš zahtev je jednostavan: Tražimo od vas da oporezujete nas, najbogatije u društvu", stoji u pismu. Pored toga je rečeno i da oporezivanje bogataša neće oštetiti njihovu djecu, niti im iz temelja promeniti standard života.

Među potpisnicima pisma je i Abigejl Dizni, čiji je deda Roj O. Dizni, saosnivač The Walt Disney kompanije, kao i glumac Brajan Koks i Valeri Rokfeler iz poznate porodice Rokfeler.

Ako izabrani predstavnici vodećih svetskih ekonomija ne preduzmu korake za rešavanje dramatičnog porasta ekonomske nejednakosti, posledice će za društvo biti katastrofalne.

Uz otvoreno pismo objavljen je izveštaj u sklopu kampanje 'Ponosni što plaćamo više', a sastavili su ga Patriotic Millionaires, Patriotic Millionaires UK, TaxMeNow, Millionaires For Humanity i humanitarna organizacija Oxfam. U izveštaju se nalazi i beleška Abigejl Dizni u kojoj piše da je pogrešila jer je sama više puta letela privatnim Boingom 737 na relaciji Kalifornija – Njujork.

"Odustala sam od privatnih letova i promenila svoju rutinu u nastojanju da zaštitim okolinu", rekla je Diznijeva naslednica. Osim toga okrivila je i jedan posto najbogatijih za doprinos klimatskim promenama svojim privatnim avionima, megajahtama, helikopterima, pa čak i privatnim svemirskim raketama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.