Ka Jadranu pre roka

Izvor: Večernje novosti, 26.Dec.2013, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ka Jadranu pre roka

DVE deonice na Koridoru 11, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, u ukupnoj dužini od 50,2 kilometra, sigurno će biti završene pre ugovorenog roka od 37 meseci, obećava u razgovoru za „Novosti“ Sun Lijang, predsednik kineske „Šandong haj spid grupe“, kojoj je poveren ovaj posao vredan 333,7 miliona dolara. Kako ističe Sun, lista srpskih kompanija, koje će izvesti najmanje 40 odsto radova, još nije zaključena i partneri će biti poznati tokom januara naredne godine. - Mi ćemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ispoštovati dogovor o učešću srpskih firmi na realizaciji ovog projekta - navodi Sun. - Naš je cilj da pomognemo srpskoj privredi da napreduje, da reši svoje probleme oko nezaposlenosti... Želimo da ovaj auto-put bude spona prijateljstva između dve zemlje i dva naroda. Kinesko tržište za izgradnju infrastrukture razvijeno je do vrhunca. Kao gigant, proširujemo svoje poslove po svetu i radimo u 106 zemalja. To je jedan od razloga zašto smo se odlučili za Srbiju. A drugi, važniji, jeste to što smo uvek gajili duboko prijateljstvo prema Srbiji i srpskom narodu. Ta ljubav usađena mi je još od malih nogu. Posebno, posle devedesetih godina, Srbija je prošla težak period u svojoj istoriji i kineski narod saoseća sa srpskim. Volim Srbiju i kada donosim odluku o poslovanju kompanije prvo biram vašu zemlju kao destinaciju za investiranje. „Šandong“ je u „trci“ za koncesiju, koja podrazumeva izgradnju deonica Koridora 11 od Surčina do Obrenovca i od Preljine do Požege, kao i održavanje i korišćenje auto-puta od Obrenovca do Preljine. Tehnička ponuda „Šandonga“ prošla je u drugi krug izbora koncesionara. - Tri stvari smo ponudili srpskoj vladi - navodi Sun. - Najpovoljnije uslove, najbolji kvalitet i tehnologiju, kao i svoj imidž. Vaše nadležno ministarstvo pokrenulo je postupak provere naših referenci. Vreme trajanja koncesije, koje ćemo ponuditi, poslovna je tajna. Ali, ukoliko naša firma dobije tu koncesiju, mi ćemo sa srpskom vladom formirati zajedničko preduzeće i zajedno upravljati tim projektom. Zainteresovani smo i za ostale projekte koji su od vitalnog značaja za razvoj srpske privrede i društva. Ovo je prvi put da sam u Beogradu, ali ubuduće ću češće dolaziti u Srbiju. MEĐU DESET NAJUTICAJNIJIH KINEZA ZA šest godina „Šandong“ je povećao ukupni kapital sa šest milijardi juana na 280 milijardi, što je prevedeno u dolare povećanje sa milijarde na 48,6 milijardi. Ovu godinu kineski gigant završava sa operativnim prihodom od 7,5 milijardi dolara i profitom od oko jedne milijarde. „Šandong“ je čuven po izgradnji najdužeg mosta preko mora u dužini od 42 kilometra. Zahvaljujući tom projektu, Sun Liajng dobio je u junu ove godine priznanje u Americi za najbolji most na svetu. A kineska javnost ga je proglasila jednom od deset najuticajnijih ličnosti u ovoj godini. - Vrlo je teško dobiti takvo priznanje, biti među prvih deset od ukupno 1,3 milijarde Kineza - navodi Sun. - Ali, to nije priznanje samo meni lično, već celoj kompaniji.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kinezi najavljuju zavšetak radova na Koridoru 11 pre roka

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Dec.2013, 00:10

Dve deonice na Koridoru 11, od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, u ukupnoj dužini od 50,2 kilometra, sigurno će biti završene pre ugovorenog roka od 37 meseci.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Srpske firme u gradnji Koridora 11

Izvor: B92, 27.Dec.2013

Beograd -- Predsednik kineske "Šandong haj-spid grupe“" Sun Lijang kaže da će u izgradnji deonica Koridora 11 u dužini od 50, 2 kilometara biti angažovane i srpske firme...Sun Lijang je izjavio i da bi izgradnja te dve deonice, koja je poverena kompaniji "Šandong haj-spid grupe“", trebalo da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.