Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Okt.2019, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KVALIFIKUJTE SE ZA POSAO KOJI VOLITE! Besplatne obuke za odlično plaćene poslove, evo kako da se prijavite

KVALIFIKUJTE SE ZA POSAO KOJI VOLITE! Besplatne obuke za odlično plaćene poslove, evo kako da se prijavite

Obuke i obrazovanje doprinose unapređenju znanja i razvoju svakog pojedinca, ali i društva u celini. Sve više se razvija svest o tome da ekonomska snaga jedne zemlje zavisi u velikoj meri od ljudskog kapitala i kapaciteta zaposlenih. 

Obuke usmerene na povećanje kompetencija lica koja konkurišu na tržištu rada su opšte prihvaćena metoda, koja bitno povećava šanse pojedinca da dođe do zaposlenja ili da ostane kod poslodavca uprkos promenama i razvoju novih tehnologija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Raznovrsne obuke za nezaposlena lica besplatno organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje, a svi koji se uključe imaju priliku da steknu nova znanja, veštine i iskustva, da povećaju svoje kompetencije i budu konkurentniji na tržištu rada, bez obzira da li traže posao kod nekog poslodavca ili imaju nameru da pokrenu sopstveni biznis.

Nacionalna služba za zapošljavanje trenutno realizuje 35 obuka u koje je uključeno 1.000 nezaposlenih u 32 grada u Srbiji, kao i preko 35 obuka za 500 osoba sa invaliditetom, koje su prijavljene na evidenciju NSZ u 30 gradova širom Srbije.

Odabir ovih obuka zasniva se na analizi potreba tržišta rada i utvrđuje se u saradnji sa poslodavcima u celoj zemlji. Prvenstveno su usmerene na sticanje određenih znanja i veština neophodnih za obavljanje konkretnih poslova, i to u onim područjima rada za koja se utvrdi da postoji deficit kadra sa odgovarajućim znanjima.

U obuke koje nezaposlena lica mogu da pohađaju spadaju: obuka za viljuškaristu, kuvara, konobara, pica-majstora, poslastičara, operatera na CNC mašinama, kozmetičara, frizera, pedikira-manikira, zatim obuka za izradu proizvoda od drveta, nameštaja od pločastog materijala i industrijske obuće, knjigovođu, obuka za krojenje i šivenje, za pletače, tkanje i pustovanje, obuka za gerontodomaćice, negovatelje, vez/zlatovez, za proizvodnju ranog povrća, nemački jezik za kol-operatere, kao i mnoge druge.

Ove godine se posebno ističu obuke za tržište rada za osobe sa invaliditetom: za veb-dizajn, osnovna informatička obuka, engleski i nemački jezik, obuka za turističkog vodiča, anketara, za vođenje poslovnih knjiga i druge.

KOJE SU JOŠ OBUKE U GODIŠNJEM PLANU NSZ?

Pored navedenih, Nacionalna služba za zapošljavanje u okviru svog godišnjeg plana ima i druge programe obuka:

Nacionalna služba organizuje i funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih, radi sticanja osnovnog obrazovanja, u skladu sa zakonom.

Da bi se zainteresovano lice uključilo u obuke uslov je da se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (izuzev za program obuka na zahtev poslodavca za zaposlenog) i da prilikom izrade individualnog plana zapošljavanja dogovori sa svojim savetnikom uključivanje u neke od obuka i mera.

Nastavak na SrbijaDanas.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.