KUPOVINA PELETA PREKO LETA, DA ILI NE? Stručnjaci nemaju dilemu oko odgovora

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2023, 17:56

KUPOVINA PELETA PREKO LETA, DA ILI NE? Stručnjaci nemaju dilemu oko odgovora

Ogrev je sada daleko jeftiniji.

Isplati li se kupovina peleta na leto? Građani koji se greju na drva i pelet već sada kupuju ogrev za sledeću grejnu sezonu, budući da je, u odnosu na maj prošle godine, ogrev sada jeftiniji.

Na stovarištima kažu da je cena peleta niža od prošlogodišnje za oko 10.000 dinara po toni, i prodaje se od 30.000 do 36.000 dinara. Ističu i da su ugalj i drva, takođe, pojeftinili. Zbog nestašice, prošle godine je pelet >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bio papreno skup.

Naime, na drva i pelet u Srbiji se greje gotovo polovina domaćinstava, a iskustva iz prethodnih godina pokazala su da je leto najbolje vreme za nabavku ogreva.

- Nedavno, posle 1. maja, počelo je i interesovanje za ogrevno drvo. Sami znamo kakva je bila prošla godina, naročito druga polovina, pa je narod počeo ranije da kupuje. Samim tim, jer je veća ponuda, povoljnije su cene i veći je izbor – rekao je u maju za medije vlasnik jednog beogradskog stovarišta.

Za tonu peleta treba izdvojiti od 30.000 do 36.000 dinara, dok su drva najjeftinija na jugu zemlje, a najskuplja u Vojvodini. Kubik je najjeftiniji u prodaji na kamionu – 7.500 dok na stovarištima košta od 8.000 do 10.500 dinara.

Znatno povoljnije, drva se mogu kupiti i direktno u gazdinstvima "Srbijašuma". Cena kubika je 5.200 dinara.

- Deset i po hiljada je iscepano drvo, a kada je u pitanju metarsko drvo, cene su sada oko 9.000 dinara na većini stovarišta. Cena varira od stovarišta do stovarišta. Ona stovarišta koja su puna i na kojima prodaja ide nešto slabije sada nude određene akcije, pa tako imamo situaciju da se na jednom stovarištu bukova metrica prodaje po ceni od 9.000 dinara, a hrastova 8.000 dinara – rekao je za medije u maju Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.