KONKURENCIJA ZA FOLKSVAGEN SVE JAČA: Komšije se uključile u trku za nemačku fabriku

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2019, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONKURENCIJA ZA FOLKSVAGEN SVE JAČA: Komšije se uključile u trku za nemačku fabriku

Hrvatska ulazi u bitku za investiciju vrednu više od milijardu evra, koliko nemački proizvođač automobila Folksvagen planira da uloži u svoju novu fabriku.

Reč je o fabrici koju su Nemci nameravali da grade u Turskoj, ali su ovu odluku stopirali zbog turske vojne ofanzive u Siriji. Hrvatska će tako, prema rečima dobro upućenih, ući u novi krug pregovora Folksvagena oko te investicije s drugim zainteresovanim zemljama – Srbijom, Bugarskom i Rumunijom.

Folksvagen >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je nameravao da gradi novu fabriku u Turskoj u blizini Izmira, a vrednost te investicije procenjena je na 1,3 milijarde evra.

Informacija da će Hrvatska konkurisati za privlačenje Folksvagenove velike investicije stigla je nakon sastanka ministra privrede, preduzetništva i obrta Hrvatske Darka Horvata sa ministrom privrede i energetike Savezne Republike Nemačke Peterom Altmajerom, koji je stigao u službenu posetu Hrvatskoj.

Altmajera je primio i hrvatski premijer Andrej Plenković, a ministar Horvat je na sastanku sa nemačkom delegacijom poručio da je Hrvatska spremna za realizaciju velike investicije u segmentu autoindustrije.

- Želimo da iskoristimo ovaj susret kako bismo otvorili perspektivu za dalji rast kroz još jaču bilateralnu saradnju. Jedan od naših ključnih ciljeva pritom je vratiti poverenje nemačkih investitora u Hrvatsku i uveriti ih da ovde postoji podsticajno investicijsko okruženje, jedan od najkonkurentnijih zakonodavnih okvira u regionu, kao i brojne komparativne prednosti poput kvalitetne radne snage, vrlo pogodnog geostrateškog položaja, ali i korišćenja sredstava iz EU fondova - rekao je Horvat.

Sagovornici kažu da još nisu razrađeni detalji o tome šta je Hrvatska spremna da ponudi kako bi privukla ovu veliku investiciju.

Ne zna se ni koja bi tačno lokacija bila ponuđena za gradnju fabrike, a napominje se da Hrvatska može dati svu potrebnu infrastrukturu, ponuditi različite oblike direktnih i indirektnih podsticaja, poput oslobađanja od obaveze plaćanja poreza na dobit (u periodu od 10 godina), subvencije za svako novootvoreno radno mesto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.