KOME PRENETI SVOJE ZNANJE? Vremešni majstori u Srbiji pokušavaju da spreče izumiranje poznatog zanata!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Nov.2020, 13:58

KOME PRENETI SVOJE ZNANJE? Vremešni majstori u Srbiji pokušavaju da spreče izumiranje poznatog zanata!

U malobrojnim zanatskim radnjama skoro i da nema mladih majstora

Stari zanati u Toplici polako izumiru. U malobrojnim zanatskim radionicama, skoro da i nema mladih majstora, čime se dovodi u pitanje njihov opstanak. Od pedesetak zanata, koliko ih je ostalo posle drugog Svetskog rata, danas ih ima samo nekoliko.

Milivoje Stošić iz podjastrebačkog sela Reljinac pinterskim zanatom bavi se već 40 godina. Kaže da nije imao lak put od šegrta do majstora, jer mu je otac >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bio strog učitelj koji je želeo da ga nauči najvećim tajnama ovog majstorskog zanata.

Majstoriju je naučio ali sada nema kome da prenese svoje znanje.

- Uslugu vršimo i ljudima u selu, popravku burića, bačvi kad stignem i tako da, već što kažu. Ja sam u nekim godinama gde mi popušta malo fizička sposobnost. Trudićemo se da zadržimo taj zanat da ne izumre ako hoće neko dete da nauči da nastavi da to radi - rekao je Milivoje.

Slična je situacija i u kovačkim radionicama gde uglavnom rade vremešni majstori koji su se čekića i nakovanja latili prvenstveno zbog svojih potreba.

- Počeo sam od nule da klepam za mene, znači prvo za mene, sve moje mašine ja popravljam, niko mi ne treba. E sad sam počeo da radim malo i za ljude. Dolaze mi ljudi iz Velike Plane i Gornje Rečice - ispričao je kovač iz Šumarovca, Velimir Jovović.

Majstor Velja kaže da ponekad ima i zahtevne mušterije ali se trud da svima udovolji.

- Doteraš mu plugove, sve ti završi, sve ti sredi, probaš, reklamacija ima ako ne valja, ali za sada je u redu - dodaje Zoran Jocić iz Gornje Trnave.

U preostalim malobrojnim zanatskim radnjama skoro i da nema mladih majstora.

- Kad je počela industrijalizacija, neki esnafi su prešli u preduzeća i tako su polako propali zanati. Trenutno ne postoji Udruženje zanatlija ne postoje esnafi - kaže istoričar Dragan Lekić.

Osavremenjavanje proizvodnje, uz očuvanje duha tradicije, mogla bi da bude putokaz kako treba dalje raditi i zaraditi od zanatskih poslova čiji se opstanak dovodi u pitanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.