KOLIKO KOŠTAJU TESTOVI NA KORONU U EVROPI: Ako putujete, ovo je spisak koji morate imati sa sobom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2021, 16:19

KOLIKO KOŠTAJU TESTOVI NA KORONU U EVROPI: Ako putujete, ovo je spisak koji morate imati sa sobom!

Cene antigenskih i PCR testova u Evropi

Turisti koji putuju u Evropu u pravilu moraju pokazati potvrdu da su se vakcinisali, oporavili od kovida-19 ili imati negativan test na koronavirus, koji zavisno o zemlji u koju se putuje može biti besplatan ili stajati čak par stotina evra.

Od najskuplje Finske do Danske koja nudi besplatno testiranje, u nastavku je raspon cena testiranja na kovid-19 u evropskim zemljama. Obvezno testiranje na kovid-19 (PCR ili antigenski test) >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za putnike znači dodatni napor i obično skuplji odmor.

Testovi na koronavirus za turiste su besplatni u tek nekoliko zemalja u Evropi, prema podacima Evropskog potrošačkog centra (ECC).

Osim što antigenski test može koštati više od 100 evra po osobi, cene se razlikuju po zemljama ili se stalno menjaju pa se putnicima preporučuje da dvaput provere cene testova pre putovanja.

Hrvatska - PCR test naplaćuje se 65 evra, a antigenski 20 evra.

Belgija - Turisti za redovni PCR test plaćaju najviše 55 evra, a do 120 evra ako žele brzi nalaz. Cena antigenskog testa takođe se penje do 120 evra. Međutim, ti testovi su obično jeftiniji i koštaju 55 evra na briselskom aerodromu.

Bugarska - Turisti testiranje prosečno plaćaju između 50 i 60 evra.

Danska - Putnici se mogu besplatno testirati na koronavirus.

Finska - Na aerodromu Helsinki brzi antigenski testovi koštaju 179 evra. Za dvoje do četvoro ljudi u grupi plaća se 149 evra po osobi, za petoro i više cena je 135 evra po osobi. Redovni PCR test košta 265 evra na aerodromu, a ubrzani je 300 evra. U blizini aerodroma privatnici turistima nude testove za naknadu, ali ni u tom slučaju testovi nisu jeftini.

Francuska - Turisti plaćaju 43.89 evra za PCR test, a 25 evra za antigenski test.

Grčka - Cena antigenskih testova kreće se između 15 i 40 evra, a PCR testova između 40 i 70 evra.

Irska - Centar za testiranje na aerodromu u Dublinu nudi antigenske testove za 49 evra i PCR testove za 95 evra (149 evra za brže nalaze).

Island - Testiranje je besplatno pri dolasku, ali pri izlasku iz zemlje testiranje se naplaćuje oko 96 evra.

Italija - Cene se razlikuju po regijama. Antigenski test košta između 20 i 50 evra, a PCR test između 50 i 120 evra.

Letonija - Na aerodromu u Rigi PCR test se plaća 25 do 37 evra. Antigenski testovi koštaju 24 evra. Cene u centrima za testiranje izvan aerodroma kreću se od 35 do 80 evra.

Litvanija - PCR testovi koštaju 75 evra, a antigenski 35 evra.

Luksemburg - Putnici na aerodromu plaćaju 79 evra za antigenski test, a 119 evra za PCR test. Ekspresni PCR test naplaćuje se 169 evra.

Malta - Antigenski testovi dostupni su na aerodromu po ceni od 35 do 40 evra. Potrebno je naručiti se na testiranje.

Holandija - Turisti se trenutačno mogu besplatno testirati na koronavirus.

Norveška - Oni koji doputuju avioprevoznikom mogu se besplatno testirati. U suprotnom, moraju platiti testiranje, ali ECC ne navodi cenu testova.

Austrija - Antigenski testovi u apotekama ne naplaćuju se turistima. PCR testovi na dobrovoljnoj bazi plaćaju se iz vlastitog džepa. Na bečkom aerodromu takav test košta 69 evra, a antigenski je 25 evra.

Poljska - Na aerodromu u Varšavi PCR test naplaćuje se oko 53 evra.

Portugal - Prosečna cena antigenskog testa je 25 do 40 evra te 100 do 120 evra za PCR test.

Rumunija - PCR test naplaćuje se 38 do 50 evra, antigenski testovi 10 do 15 evra.

Švedska - Švedske klinike nude PCR i antigenske testove online po ceni od 48 do 166 evra.

Slovačka - Antigenski testovi koštaju oko 15 evra, a PCR testovi 50 do 80 evra.

Slovenija - Cene testova prilično variraju, navodi ECC.

Španija - Antigenski test prosečno se naplaćuje manje od 50 evra, a PCR test obično manje od 100 evra.

Češka Republika - Ministarstvo zdravstva odredilo je maksimalne cene za testove: antigenski koštaju najviše 7.81 evro, a PCR testovi 23.99 evra. Uzimanje uzorka dodatno se naplaćuje oko 7.85 evra.

Mađarska - Najviša cena propisana zakonom za PCR test je oko 55 evra. Antigenski testovi nude se za 25 do 41 evra.

Kipar - PCR testovi u laboratorijima ministarstva zdravstva ne smeju se naplaćivati više od 50 evra, a antigenski više od 20 evra.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.