KO PSUJE U BANCI, OSTAJE BEZ STANA: Pročitajte pažljivo vaš ugovor o kreditu, nećete verovati šta piše!

Izvor: Telegraf.rs, 09.Jan.2015, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO PSUJE U BANCI, OSTAJE BEZ STANA: Pročitajte pažljivo vaš ugovor o kreditu, nećete verovati šta piše!

Odredba ugovora da ukoliko "korisnik kredita u poslovnim prostorijama banke ometa zaposlene u radu i remeti poslovni proces", koje pojedine banke imaju u ugovorima, što im je osnov da ga jednostrano raskinu, može i te kako fleksibilno da se shvati

Neprimereno ponašanje u prostorijama banke, ometanje službenika i procesa rada, klijente u Srbiji može da košta i raskidanjem ugovora o kreditu, pa i aktiviranjem hipoteke.

Odredba ugovora da ukoliko “korisnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << kredita u poslovnim prostorijama banke ometa zaposlene u radu i remeti poslovni proces” koje pojedine banke imaju u ugovorima, što im je osnov da ga jednostrano raskinu, može i te kako fleksibilno da se shvati, piše Blic.

“Ometanje i remećenje” može da bude i glasno pričanje, smejanje, poprek pogled, psovka, ali i ozbiljne pretnje upućene službeniku banke.

Foto-Ilustracija: Profimedia

U najtežem položaju mogu da se nađu građani koji imaju stambene kredite, jer banka može da radkine kredit ukoliko “popreko pogledaju službenike”, a onda se oni pozovu na ugovor i aktiviraju hipoteku.

A kada u ugovorima u kreditu pišu takve odredbe, kako smatra Dejan Gavrilović iz Udruženja “Efektiva”, jasno je da banke to čine samo sa jednom namerom. 

- Po sistemu “ćuti i trpi”, banka šalje poruku klijentu da posle potpisivanje ugovora ne sme da se žali – kaže Gavrilović za “Blic”.

Foto: Milena Đorđević

U pojedinim bankama su potvrdili da u svojim aktima o opštim uslovima poslovanja imaju odredbe u kojim slučajevima mogu jednostrano da raskinu ugovor s korisnikom kredita.

- To je stara odredba koju imamo zbog ranijih neprojatnih iskustava. Uostalom, niko ne bi trpeo maltretiranje svojih zaposlenih ili nasilje u svojim prostorijama, pa zašto bi banka onda to činila. To je način da se zaštitimo od onih koji ne plaćaju obaveze i pritom su nasilni – kažu u bankama.

Nedavno se desio slučaj da je u založnoj izjavi, koja se prilaže banci za stavljanje nekretine pod hipoteku, pisala odredba da će banka aktivirati hipoteku u slučaju neprimerenog ponašanja klijenta u prostorijama banke. Notar je odbio da overi tu založnu izjavu, a tek nakon njegovog prigovora, stavka je izbačena.

Foto: Tanjug/AP

Miodrag Đukanović, predsednik Javnobeležničke komore, kaže za “Blic” da je neprihvatljivo da odredba za raskid ugovora piše u založnoj izjavi ili ugovoru o hipoteci.

- To može da bude predmet drugih postupaka, a nepristojno i krimialno ponašanje ne može da bude deo založe izjave. Javni beležnici su dužni da založna izjava sadrži sve elemente koje Zakon predviđa, a ponašanje stranke nije predviđeno ni zakonom o hipoteci, pa ni u kom slučaju ne može da bude deo založe izjave – izričit je Đukanović.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

KO PSUJE U BANCI OSTAJE BEZ STANA Procitajte pazljivo vas ugovor o kreditu necete verovati sta pise

Izvor: medio.rs, 09.Jan.2015

Odredba ugovora da ukoliko "korisnik kredita u poslovnim prostorijama banke ometa zaposlene u radu i remeti poslovni proces", koje pojedine banke imaju u ugovorima, što im je osnov da ga jednostrano raskinu, može i te kako fleksibilno da se shvati..Neprimereno ponašanje u prostorijama banke, ometanje...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.