Kina ZAINTERESOVANA za Balkan: OVO su razlozi

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2018, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina ZAINTERESOVANA za Balkan: OVO su razlozi

Među prvima počeli da ulažu u afričke države

Kineske investicije u infrastrukturu na Balkanu koriste Kini, jer ona tako lakše prodire na tržišta severozapadne Evrope, dok Balkanu služe kao dopuna za trgovinu sa državama Evropske unije.

Pročitajte i :

Crnogorski portal podseća da kineska kompanija "China Road and Bridge Corporation" (CRBC) već nekoliko godina posluje u zemljama Balkana.

Kako navodi, CRBC gradi prvi auto-put u Crnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Gori, a poslovanje je proširila na Srbiju i Hrvatsku, gde je u Dubrovniku ranije danas potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta izmedu Hrvatskih puteva i kineskog konzorcijuma.

U Srbiji, CRBC je angažovana na gradnji infrastrukturnih projekata.

Pored toga ova kompanija je početkom 2018. godine počela i realizaciju projekta kinesko-srpskog industrijskog parka u beogradskom naselju Borca. Gradnja tog parka bi trebalo da pocne ove godine, a biće otvoreno i 10.000 radnih mesta.

Navodeći da se kompanija CRBC bavi poslovima ugovaranja projekata, kao što su kineski i međunarodni putevi, mostovi, luke, pruge, aerodromi, tuneli, irigacija i iskopavanje, kao i da obavlja poslove iz oblasti industrije, trgovine i lizinga, postavlja se pitanje zašto je Kina toliko zainteresovana za ulaganja na Balkanu.

Svi ovi projekti potvrđuju, da iako geografski veoma daleka Kina ima potencijala, znanja, sredstava i interesovanja za realizaciju veoma značajnih projekata za balkanske države.

Prema ranijoj oceni ekonomskih analitičara, kineske investicije u infrastrukturu na Balkanu koriste Kini, jer ona tako lakše prodire na tržišta severozapadne Evrope, a koriste i Balkanu kao dopuna za trgovinu sa državama Evropske unije.

Pored toga kineski krediti nude zemljama Zapadnog Balkana alternativu, u smislu da se njima mogu izbeći integracioni mehanizmi koje zahteva EU.

Podseća da su Kinezi, pre nego što su pokazali interesovanje za Balkan i počeli da ulažu u naš region, bili zainteresovani i među prvima počeli da ulažu u afričke države.

Interesi Kine, kao zemlje koja raspolaže ogromnim novcem, da prodire na tržišta širom sveta i time raširi svoj uticaj.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.