KINESKI GIGANT STIŽE U SRBIJU: Šta nam donosi platforma za mobilnu i onlajn naplatu ALIPEJ?

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Nov.2019, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KINESKI GIGANT STIŽE U SRBIJU: Šta nam donosi platforma za mobilnu i onlajn naplatu "ALIPEJ"?

Brzo otkriva sumnjive kupovine, a neovlašćene transakcije kompanija u potpunosti kompenzuje

- Uvođenje vodeće kineske platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu "Alipej", koju je kreirala "Alibaba grupa", značajna je i dobra vest za Srbiju i sve građane. Kada počne da funkcioniše za nekoliko meseci, očekuje se da će potrošači moći da plaćaju robu i usluge na većini prodajnih mesta i objekata koji u ovom trenutku primaju kartice. Funkionisanjem ovog platnog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sistema ne samo što ostvarujemo saradnju sa najvećom i najznačajnijom kineskom IT kompanijom "Alibaba", već na naše tržište uvodimo potpuno nov način plaćanja kojim podstičemo razvoj tržišta i elektronske trgovine u narednom periodu.

Tako ocenjuje prednosti dolaska "Alipeja" u našu zemlju Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Naši građani moći će da koriste "Alipej" kao sredstvo plaćanja na svim prodajnim mestima u zemlji koja budu podržavala tu uslugu - objašnjava Matićeva. - Posebno je značajan za turiste iz Kine, koji su navikli da plaćaju preko svojih najpopularnijih platformi, a koji Srbiju posećuju u sve većem broju.

Ovaj sistem naplate je siguran, a, kako ističe, eventualne zloupotrebe kompanija kompenzuje u celini.

- Servis se nadzire u realnom vremenu s pametnim algoritmima, tako da se sumnjive kupovine veoma brzo otkrivaju, što je veoma značajno - objašnjava državna sekretarka. - Važno je znati da se neovlašćene transakcije u potpunosti kompenzuju od strane "Alipeja".

Govoreći o usklađenosti poslovanja ove platforme sa našom zakonskom regulativom, Matićeva kaže da nema nikakvih smetnji na tom planu.

- Ne postoje zakonske prepreke za uvođenje ove platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu - ukazuje naša sagovornica.

- Narodna banka Srbije je u prethodnom periodu izmenama zakona koji regulišu ovu oblast omogućila funkcionisanje tzv. elektronsih novčanika kao što je "Alipej".

Državna sekretarka navodi da su u toku razgovori sa jednom od komercijalnih banaka koja bi pružila logističku podršku platformi "Alipej" i ističe da oni teku u dobrom smeru. Povodom mogućnosti da se u Srbiji otvori logistički centar kompanije "Alibaba", što je pre nedelju dana najavila srpska premijerka Ana Brnabić u Kini, Matićeva kaže da će se na tome raditi u narednom periodu.

- Prvi sledeći korak bio bi logistički centar, a namera je da se sa "Alibabom" i drugim kompanijama nastave razgovori o tome da otvore razvojne centre u Srbiji, što će učvrstiti našu zemlju na njenom putu digitalne transformacije - objašnjava državna sekretarka.

Ističe da bi to bilo posebno značajno za naše proizvođače i trgovce koji svoje proizvode prodaju putem "Alibabe", jer bi im to smanjilo troškove.

Platforma "Alipej" napravila je veliki iskorak u Evropi zahvaljujući kineskim turistima koji u sve većem broju hrle u taj region. Kompanija je prošle godine utrostručila broj evropskih trgovaca koji prihvataju ovaj elektronski sistem plaćanja, i njih je sada više desetina hiljada. To je nedavno izjavio Roland Palmer, direktor evropskog odeljenja te kompanije. Istakao je i da ta platforma ima oko milijardu aktivnih korisnika, kao i da je trenutno prihvata 55 zemalja u svetu, od kojih je 29 u Evropi.

"Alipej" je u vlasništvu kompanije "Ant fajnenšel" privatnog kineskog tehnološkog diva, čija je vrednost prošle godine iznosila 150 milijardi dolara.

Postupak korišćenja "Alipeja" je vrlo jednostavan, a plaćanje se obavlja u domaćoj valuti.

- Neophodno je da instalirate aplikaciju na vašem mobilnom telefonu, a potom da unesete osnovne podatke, kao što su ime i prezime, u vaš digitalni novčanik u mobilnom telefonu - objašnjava Tatjana Matić.

- Nakon što otvorite nalog možete da kupujute onlajn, ali i na konkretnim prodajnim mestima skeniranjem QR koda. Za plaćanje se uvek koristi domaća valuta.

Ukupan promet kineskog giganta u onlajn trgovini - "Alibabe", dostigao je tokom 24-časovnog trgovanja 11. novembra na "dan samaca" ukupno 268,4 milijarde juana, što je 38,4 milijarde dolara. To je više od zajedničke prodaje na "crni petak" i "sajber ponedeljak" u SAD tokom jedne godine. Bruto vrednost robe (GMV), brojka koja prikazuje promet na trgovinskim platformama "Alibabe", premašila je ove godine lanjski rekord od 213,5 milijardi juana, što je gotovo 30,5 milijardi dolara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

KINESKI GIGANT STIŽE U SRBIJU Šta nam donosi uvođenje platforme "Alipej"?

Izvor: Blic, 14.Nov.2019, 11:00

Uvođenje vodeće kineske platforme za mobilnu i onlajn naplatu "Alipej", koju je kreirala "Alibaba grupa", značajna je i dobra vest za Srbiju i sve građane. Kada počne da funkcioniše za nekoliko meseci, očekuje se da će potrošači moći da plaćaju robu i usluge na većini prodajnih mesta i objekata...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.