KG: Razvoj informatičkog sektora

Izvor: B92, 15.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KG: Razvoj informatičkog sektora

(FoNet)

Kragujevac -- Grad Kragujevac pokrenuo je projekte koji za cilj imaju da se stvore što bolji uslovi za poslovanje u oblasti informacionih tehnologija.

Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu, lokalna samouprava i kompanije koje se bave softverskim inženjeringom u gradu zajednički su organizovali i edukativne škole za svršene studente posle kojih su mnogi našli zaposlenje.

Tokom ove nedelje druga grupa od 15 apsolvenata i svršenih studenata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kragujevačkog Prirodno-matematičkog fakulteta dobiće sertifikate o završenoj specijalističkoj informatičkoj obuci.

Zahvaljujući praktičnim znanjima koja su stekli, 70 odsto polaznika dobilo je zaposlenje u kragujevačkim kompanijama.

Jedan od njih je i Nikola Petrović koji već radi u firmi "Hermes soft lab”, koja je deo Komtrejd grupe.

"Za ovo vreme od kad sam u Hermesu, to je od juna meseca, radio sam na nekoliko projekata. Najinteresantniji projekat na kojem sada radim je APEK projekat čiji je naručilac Agencija za poštu i elektronske komunikacije Republike Slovenije. Trenutno radim na implementaciji jednog modula”, objašnjava Petrović.

Skupština grada Kragujevca za realizaciju ovih programa izdvojila je deset hiljada evra.

U organizaciji edukativnih škola učestvuju i kompanije sa praktičnim programima koje polaznici odmah primenjuju na radnim mestima.

"Kroz edukativni rad u trajanju od dve nedelje polaznike uvodimo u proizvodnju softvera na praktičan način, sa kojim se nisu sretali na fakultetu. Tako je proistekla ideja da sa Skupštinom grada na ovaj način organizujemo dve ovakve obuke u toku ove godine. Posle uspešnog završetka obuke pojedine ljude smo zaposlili i u našoj kompaniji”, kaže direktor edukativnih programa kompanije "Hermes soft lab” Miroslav Stojanović.

I gradski parlament doneo je odluku da se olakšice koje važe za auto industriju, poput cene građevinskog zemljišta od 100 evra po aru, ubuduće primenjuju i za novoformirane kompanije koje se bave informacionim tehnologijama.

"Smatram da će odluka gradskog parlamenta samo uvećati i ubrzati obim koji ćemo mi kao firma imati u smislu investicija, daljeg razvoja i povećanja broja zaposlenih imati u Kragujevcu. Nas je u firmi trenutno 67, a plan je da do kraja godine broj zaposlenih poraste na 80”, izjavio je direktor "Hermes soft laba” Vladan Atanasijević.

Da je donošenje ove odluke pravi potez, već pokazuje interesovanje brojnih softverskih kompanija da investiraju u Kragujevac.

"Mi smo već dobili pismo o namerama i obavili razgovore sa vlasnikom kompanije Komtrejd koja je najbolja kompanija u jugoistočnoj Evropi. Oni planiraju da u Kragujevcu zaposle oko 200 radnika koji se bave softverskim inženjerstvom i programiranjem. Grad je obezbedio hektar građevinskog zemljišta u blizini rektorata, u zoni koja je planirana za tehnološki park", objašnjava zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković.

U skladu sa kretanjima na tržištu i PMF je uveo nove studijske programe informatike po uzoru na programe vodećih svetskih fakulteta kompjuterskih nauka.

"Ovakve obuke koje smo mi organizovali u ovom trenutku su neophodne jer mi imamo studente sa tehničkih i prirodno-matematičkih fakulteta koji nemaju dovoljan nivo znanja da bi se uključili u privredu, već moraju da prođu određene kurseve ili specijalističke obuke na kojima stiču znanja neophodna da rade u privredi”, objašnjava docent kragujevačkog PMF-a Boban Stojanović.

Interesovanje za poslovanje u Kragujevcu pokazala je i jedna italijanska softverska kompanija, ali su pregovori u početnoj fazi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.