KAKO DO TURISTIČKIH VAUČERA OD 5.000 DINARA? Detaljan vodič - požurite, potražnja ne jenjava!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2023, 18:58

KAKO DO TURISTIČKIH VAUČERA OD 5.000 DINARA? Detaljan vodič - požurite, potražnja ne jenjava!

Krajnji rok za korišćenje vaučera 20. novembar 2023. godine.

Početkom meseca, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji, a na šalterima pošta 20. juna počelo je prijavljivanje građana za njihovo korišćenje.

- Još sto hiljada vaučera od po 5000 dinara je spremno, jer su prethodni razgrabljeni i bićemo spremni na još 100 hiljada. Želimo da zamolimo ljude, da i leto i zimu provedu u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Srbiji - saopštio je Vučić.

Država je već dva puta od početka godine, u januaru i maju, delila po 100.000 vaučera, a kako se pokazalo, tražnja je bila veća od ponude, te se Vlada odazvala na apele brojnih turističkih organizacija i obezbedila sredstva za novi set vaučera.

U prva tri meseca Srbija ima 40 odsto uvećanje prihoda od turizma - naveo je predsednik Vučić.

Iz udruženja "Moja Srbija" naglašeno je da je interesovanje građana za odmor u Srbiji izuzetno veliko i da ovaj vid olakšica daje odlične rezultate.

- Podela vaučera za odmor predstavlja jednu od najisplativijih subvencija u srpskoj privredi, jer sav novac plasiran u domaći turizam ostaje u novčanim tokovima naše zemlje i veoma brzo se kroz poreze i ostala davanja vraća u budžet - istakli su iz udruženja "Moja Srbija".

Građani su se najviše interesovali za planine i banje, pa je tako najveći broj vaučera do sada otišao u Vrnjačku Banju, Sokobanju, Zlatibor i Kopaonik, ali i na Palić, Srebrno jezero i u druge turističke destinacije u zemlji.

Pravo na vaučere imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno, vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, studenti, a korisnici mogu biti i stariji od 65 godina koji nemaju pravo na penziju.

Inače, svi koji imaju mogućnost da se prijave, vaučere mogu da koriste u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja i to u trajanju od najmanje pet noćenja.

- Prema poslednjim informacijama, možemo reći da interesovanje ne prestaje, da su građani zaista zainteresovani za podelu vaučera. Više od 10.000 građana je već to svoje pravo ostvarilo na šalterima pošta - rekla je za medije, Bojana Nikolić, iz Pošte Srbije, već prvi dan podele novih vaučera.

Dodaje da u proceduri nije bilo nikakvih promena. Građani uz popunjenu prijavu, ili uz prijavu koju popunjavaju na šalterima pošte, i rezervaciju smeštaja koju su prethodno odradili, mogu da ostvare svoje pravo.

Popunjena prijava i prateća dokumentacija podnose se na šalterima Pošte Srbije, a prijavljenim građanima koji su stekli pravo na vaučer Ministarstvo turizma i omladine, vaučere dostavlja preko pošte na kućnu adresu.

Uz prijavu, čiji se obrazac može naći na sajtu Pošte Srbije, ali i Ministarstva turzima i omladine, neophodno je priložiti ličnu kartu ili pasoš, potvrdu o rezervaciji, kao i odgovarajuću potvrdu o sticanju prava, kao što su original penzijskog čeka ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju koji se daju na uvid.

Naime, zaposleni sa primanjima koja ne prelaze 70.000 dinara mesečno prilažu original potvrde o zaposlenju i zaradi isplaćenoj u mesecu koji prethodi mesecu u kome se podnosi prijava, a studenti prilažu original potvrde o statusu studenta.

Stariji od 65 godina, koji nemaju penziju prilažu potpisanu izjavu da ne ostvaruju pravo na penziju, na obrascu koji takođe mogu da preuzmu na sajtu Pošte Srbije, dok ostali nisu obavezni da dostavljaju dokaz.

Vaučer može da koristi samo lice na čije ime vaučer glasi i sa njim se mogu plaćati ugostiteljske usluge smeštaja.

Ukoliko ukupna cena pružene usluge premašuje iznos vaučera (5.000 dinara) korisnik će morati sam da plati tu razliku. U suprutnom, ukoliko je vrednost vaučera veća od pružene usluge, korisnik ga predaje ugostitelju ali nema pravo na povraćaj razlike.

Ovim vaučerom se ne može vršiti plaćanje usluga ishrane i pića, pružanje zdravstvenih ili drugih usluga i boravišne takse, već se on odnosi na smeštaj.

Korisnik vaučera može da izvrši rezervaciju smeštaja kod samog ugostitelja, a njihov spisak je takođe dostupan na sajtu Ministarstva. Tu se nalazi tačan naziv ugostiteljskog objekta, njegova adresa, vrsta usluge koju pruža, dati su i kategorija smeštaja i kontakt podaci sa brojem telefona i mejla na koje građani mogu da im se obrate.

Rezervacija se vrši isključivo kod ugostitelja, a nakon toga on izdaje potvrdu o rezervaciji. Upravo će se na izdatom vaučeru, koji se dobija u Pošti, i nalaziti adresa na kojoj će se iskoristiti.

Na sajtu Ministarstava takođe piše da vaučer može da se koristi isključivo na tetiroriji Republike Srbije, a po završetku usluge ugostitelj je obavezan da korisniku izda fiskalni račun za pruženu uslugu smeštaja.

Vaučeri će moći da se iskoriste u ugostiteljskim objektima koji učestvuju u sistemu njihove dodele, a krajnji rok za korišćenje vaučera je 20. novembar.

Na sajtu Ministarstva se nalaze i brojevi telefona ukoliko neko od korisnika vaučera ima dodatno pitanje: 011/2606-521, 011/2606-576 i 011/3111-569.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.