Južnokorejska ekonomija u 2019. porasla najslabije u deset godina

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Jan.2020, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južnokorejska ekonomija u 2019. porasla najslabije u deset godina

SEUL - Južnokorejsko gospodarstvo u prošloj je godini poraslo svega dva posto, najslabije u proteklih 10 godina, najvećim dijelom zbog vrlo slabog izvoza, pokazalo je u srijedu izvješće tamošnje središnje banke.

U 2018. godini rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) iznosio je 2,7 posto.

Uz slabašan izvoz, četvrto azijsko gospodarstvo pogodili su u 2019. i pad graditeljskih aktivnosti i slabe investicije u imovinu i opremu, i to drugu godinu zaredom, pokazuju podaci >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Južnokorejske središnje banke.

Izvoz robe porastao svega 0,4 posto, nasuprot rastu od 3,3 posto u godini ranije, dok je uvoz smanjen jedan posto, objavila je središnja banka.

Južnokorejsko gospodarstvo ponajviše je pogođeno trgovinskim sporom između SAD-a i Kine i slabošću globalnog tržišta čipova. Među glavne južnokorejske izvozne proizvode spadaju još automobili, petrokemijski proizvodi, brodovi, strojevi, pametni telefoni i ravni ekrani.

Nadu u oporavak pobudili su podaci o rastu u četvrtom kvartalu, koji su pokazali da je BDP u usporedbi s prethodnim tromjesečjem porastao 1,2 posto, najsnažnije u posljednje dvije godine. Takva stopa rasta nadmašila je očekivanja analitičara.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.