Južni potok danas pred vladom

Izvor: Politika, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Južni potok" danas pred vladom

Ruski nacrt sporazuma o gradnji gasovoda "Južni potok" koji bi trebalo da prođe preko Srbije, mogao bi već danas načelno da se usvoji na vanrednoj sednici vlade, saznaje "Politika". Ali, potpis na nacrt sporazuma ne znači i konačan dogovor sa Rusima. Crpsko-ruski pregovori biće nastavljeni posle Nove godine, a do tada verovatno nećemo pouzdano znati da li su ministri uspeli da do kraja usaglase stavove. Da u Koštuničinom kabinetu postoji nesaglasje, bučno je obelodanio Mlađan Dinkić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ministar ekonomije i regionalnog razvoja, izjavljujući da je ruska ponuda za NIS "ponižavajuća".

Međutim, 400 miliona evra vredna ponuda iz Moskve zapravo je identična onoj koju je pre godinu i po dana vladi predočio i privatizacioni savetnik za NIS. Naime, 400 miliona evra za 51 odsto vrednosti kompanije odgovara računici privatizacionog savetnika za NIS "Meril-Linča" i "Rajfajzen investmenta" - da bi prodajom 50 odsto NIS-a država mogla da zaradi 587 miliona dolara.

Da je u međuvremenu raspisan tender, toliko bi po svoj prilici za NIS platio svaki potencijalni kupac. U tom bi slučaju "Gasprom" bio samo jedan od potencijalnih kupaca nacionalne naftne kompanije, a na taj iznos se ne bi mrštio ni ministar privrede. Možda ne bi bilo ni javnih strahova da bi Srbija mogla postati ruski energetski rob. Jedan od "Politikinih" izvora iz Vlade Srbije koji se zalaže za sporazum sa Rusima se privatno čudi što su ministri iz prethodne vlade, koji i danas sede u Nemanjinoj br. 11, pustili da svi rokovi za raspisivanje tendera budu probijeni. Logika je sledeća: ako im tada nije bilo ponižavajuće malo da za NIS uzmu 400 miliona evra, odnosno 580 miliona dolara, kako to da danas jeste? Još jedno pitanje, koje se postavlja, jeste, ko je zapravo Srbiju doveo pred svršen čin. Rusi, ili Srbija samu sebe?

Rusi su, tvrdi drugi izvor upućen u pregovore, dugo čekali da tender bude raspisan, da bi pre dve nedelje došli da zvaničnom Beogradu daju konkretnu ponudu, gde bi u paketu s gradnjom gasovoda "Južni potok" išla i modernizacija NIS-a, odnosno njegova većinska privatizacija.

Izvor "Politike" tvrdi da se u ruskoj ponudi ne pominju nikakve konkretne cifre o tome koliko će gasa stizati u Srbiju ukoliko ovaj krak gasovoda prođe, pa ni o tome koliko NIS zaista vredi. Ovaj izvor naglašava da takvi konkretni detalji nikad nisu deo sličnih međudržavnih dokumenata, već se u takvim papirima međuugovorni odnosi uvek samo načelno navode.

Upitan da prokomentariše otkud onda sve te brojke po štampi, ovaj izvor kaže da su se one mogle čuti proteklih dana na pregovorima srpsko-ruske strane, ali samo kao predlog, nikako kao definitivna odluka ili zahtev "Gasproma". To isto važi i za najavu da bi Vladimir Putin 18. januara mogao da se susretne sa predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom u Bugarskoj, gde bi, kako je najavljeno, mogao da bude potpisan ugovor o gradnji "Južnog potoka" između Rusije, Bugarske, Grčke i, podrazumeva se, Srbije, ako do gasnog sporazuma dođe.

Nacrtom sporazuma jedino je predviđeno formiranje zajedničke srpsko-ruske kompanije koja bi radila na projektu "Južni potok", gde bi ruski udeo bio 51, a srpski 49 odsto, kao i kompanije koja bi gradila podzemno skladište gasa "Banatski Dvor".

Ovim dokumentom koji je državna tajna, kako potvrđuje isti izvor, predviđeno je da svaka od strana samostalno obezbeđuje novac za finansiranje delatnosti u kompaniji. Ruska strana predlaže u svom sporazumu da ako osnivači kompanije ne postignu dogovor o cenama svojih usluga, da se one određuju u minimalnom iznosu koji obezbeđuje pokrivanje kapitalnih troškova i tekućih rashoda kompanije. Kako stoji u ruskom predlogu, ovaj sporazum bi se primenjivao od datuma njegovog potpisivanja, što je još na dugom štapu.

--------------------------------------------------------------------------

Popović: Sa Rusima sigurno snabdevanje

Upitan da prokomentariše jučerašnje navode Mlađan Dinkića, da je ponuda Rusa za NIS ponižavajuća, Aleksandar Popović, ministar rudarstva, rekao je da je ovo ministarstvo prema Zakonu o energetici zaduženo da sprovodi energetsku politiku Srbije i njen osnovni cilj je sigurno, kvalitetno i pouzdano snabdevanje energijom.

Prolazak "Južnog potoka" preko Srbije i modernizacija NIS-a su od ključnog značaja za ostvarivanje ovog cilja, jer bi se građanima Srbije dugoročno obezbedilo snabdevanje naftom i gasom, a time i energetska sigurnost zemlje. Sa energetskog stanovišta sporazum sa Ruskom Federacijom to sigurno obezbeđuje, zaključio je Popović.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.