Junske proizvođačke cijene na majskom nivou

Izvor: Capital.ba, 27.Jul.2023, 10:34

Junske proizvođačke cijene na majskom nivou

SARAJEVO – Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u junu na istom su nivou kao u maju, dok su za 0,9 odsto više u odnosu na isti mjesec lani, podaci su Agencije za statistiku BiH. FOTO: Pixabay Na domaćem tržištu proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u junu bile su iste kao i u maju, a za dva odsto su više u odnosu na juni 2022. godine. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u junu su, takođe, bile na istom su nivou kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << prethodnog mjeseca, te niže za 0,7 odsto u odnosu na juni lani. U oblasti energije proizvođačke cijene u šestom mjesecu više su za 0,6 odsto u odnosu na maj, a u netrajnim proizvodima za 0,4 odsto, dok su niže u intermedijarnim proizvodima za 0,5 odsto i kapitalnim proizvodima za 0,1 odsto. U junu u odnosu na isti mjesec prošle godine, proizvođačke cijene više su za 12 odsto u sektoru netrajnih proizvoda, 9,4 odsto u trajnim proizvodima za široku potrošnju, u kapitalnim proizvodima za 5,6 odsto i energiji za jedan odsto, dok je pad od 4,2 odsto zabilježen u intermedijarnim proizvodima. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u junu niže su u vađenju ruda i kamena za 1,3 odsto u odnosu na maj, a u prerađivačkoj industriji za 0,1 odsto, dok su više u proizvodnji električne energije za 1,7 odsto. U poređenju sa istim mjesecom prethodne godine rast nivoa cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za 4,8 odsto, prerađivačkoj industriji za 0,2 odsto, te proizvodnji električne energije za 3,7 odsto. Srna Чланак Junske proizvođačke cijene na majskom nivou се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Crnoj Gori

Izvor: Capital.ba, 27.Jul.2023

PODGORICA – Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore u prvih šest mjeseci iznosila je 2,18 milijardi evra, a najveći spoljnotrgovinski partner u uvozu i izvozu bila je Srbija, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku – Monstat. FOTO: Pixabay U saopštenju Uprave za statistiku...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.