Junker predstavio investicioni plan od 300 milijardi evra

Izvor: Beta, 26.Nov.2014, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junker predstavio investicioni plan od 300 milijardi evra

STRAZBUR, 26. novembra 2014. (Beta-AFP) - Novi predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstavio je u sredu plan da se, uz ulaganje 315 milijardi evra investicija, u Evropi poveća privredni rast, uz oslanjanje prvenstveno na privatne fondove.

"Stvaramo 'Evropski fond za strateške investicije' koji će omogućiti izdvajanje 315 milijardi evra u naredne tri godine", rekao je Junker predstavljajući plan u Evropskom parlamentu.

Junker je poručio i da je "vreme da ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << zaposlimo Evropu".

"Vidim decu u školi u Solunu kako rade za novim kompjutrima, vidim Francuza kako puni bateriju svog električnog automobila na putu", naveo je predsedniki Evropske komisije govoreći o mogućim investicionim projektima.

Projekat polazi od nedostatka investicija u Evropi koje su za 15 odsto manje nego 2007. godine što je posledica krize. Medjutim, i pored obilne likvidnosti u privredi, potrebne su privatne investicije, dok su javne investicije ograničene zbog tesne budžetske politike država.

"Zemlje članice bi trebalo da učestvuju u Fondu kako bi doprinele njegovoj efikasnosti", rekao je Junker poslanicima Evropskog parlamenta u direknom obraćanju iz Berlina.

Junker nije isključio mogućnost da se kasnije investira i više od 315 milijardi evra.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

EU predstavila investicioni plan za zapošljavanje i rast

Izvor: EurActiv Srbija, 26.Nov.2014

Evropska komisija predstavila je 26. novembra investicioni plan od više od 300 milijardi evra koji treba da vrati Evropu na put rasta a njene gradjane na posao. Planom je predvidjeno pokretanje novog fonda za strateška ulaganja iz kojeg će se u naredne tri godine investirati "tamo gde je najpotrebnije"...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.