Junetina i piletina poskupljuju, pojeftinjuje svinjetina

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 17.Feb.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Junetina i piletina poskupljuju, pojeftinjuje svinjetina

BEOGRAD - Cene junetine i piletine u Srbiji u proteklom periodu "skočile" su i do 100 dinara po kilogramu, dok je svinjsko meso od početka godine pojeftinilo za desetak procenata, uz najavljena nova sniženja u pojedinom marketima do kraja sedmice.

Komercijalni direktor u "Agrimesu" Spomenka Ivetić izjavila je da je kilogram piletine u protekle dve sedmice poskupeo za 100 dinara i da je gotovo stigao cenu svinjskog mesa.

Kilogram se kreće između 280 i 300 dinara, što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bezmalo duplo skuplje u odnosu na prošlu godinu.

Ivetić je dodala da je istovremeno porasla i cena živih pilića, koja dostiže i 150 dinara.

Prema njenim rečima, u proteklih nekoliko dana vidno je poskupela i junetina pa se kilogram junećeg mesa kreće u proseku oko 600 dinara.

Podsećajući da je "Agrimes" ranije snizio cenu svinjskog mesa, Ivetić je kazala da kilogram buta sada košta 374 dinara pa se ne očekuju nova pojeftinjenja.

U SOS marketu Tanjugu je rečeno da do petka očekuju nove cenovnike svinjskog mesa, niže za oko 10 i više procenata. Trenutno, kilogram buta bez kostiju u ovim marketima košta 389 dinara, plećke 378 dinara i vrata 356 dinara.

Rukovodilac sektora marketinga u Industriji mesa "Matijević" Milijana Bandić Tanjugu je rekla da u maloprodajnim objektima te kompanije kilogram svinjskog buta košta 374 dinara, svinjskog vrata 348 dinara, dok svinjski kare staje 345 dinara po kilogramu.

Ona je istakla da će pojeftinjenje proizvoda od svinjskog mesa u narednom periodu isključivo zavisiti od kretanja cene žive vage tog mesa.

Bandić je dodala da je 7. februara 2011. u "Matijeviću" juneći but poskupeo sa 498 na 535 dinara po kilogramu, rozbratna sa 398 na 419 dok cena junećih grudi i rebara nije menajna i iznosi 315 dinara po kilogramu, što je jeftinije nego kod drugih kompanija gde se cena junećeg buta kretala između 559 i 599 dinara za kilogram.

Prema njenim rečima, cena piletine je u porastu jer je trenutno deficit živih pilića, dok je i nabavna cena sa 115 dinara po kilogramu živih pilića otišla na 140 dinara.

Od ponedeljka 14. februara cena kilograma piletine u maloprodajnim objektima industrije mesa "Matijević" je sa 239 dinara "skočila" na 269 dinara za ohlađene piliće i 259 dinara za smrznute.

Bandić je naglasila da je februar problematičan mesec za nabavku pilića, pa se već od marta očekuje veća ponuda pilića na tržištu kao i pad cena u maloprodajnim objektima.

Predsednik Grupacije klanične industrije u Privrednoj komori Srbije Momir Jovanović rekao je da je juneće meso poskupelo za oko 100 dinara, dok su klaničari od Nove godine već skinuli cene svinjskog mesa za oko desetak procenata.

Prema njegovim rečima, nemamo veliku ponudu svinja i čim izađemo iz zimske sezone, kada krene malo veća tražnja, očekuje se i rast cena svinjskog mesa.

Jovanović je dodao da se očekuje da će tokom cele godine cena junećeg mesa biti visoka.

Sekretar Udruženja PKS za poljoprivredu Milan Prostran objasnio je da su niske cene svinjskog mesa i njegovo najavljeno dalje snižavanje posledica niske kupovne moći stanovništva koje se sve više okreće prema potrošnji jeftinih ugljenohidratnih hraniva, žitarica i hleba, a smanjuje potrošnju mesa.

"Zbog te smanjene tražnje za mesom, dolazi do snižavanja cena, posebno, ovog puta, svinjskog mesa. Istovremeno dolazi i do pada cene živih svinja, što, svakako, nije ohrabrujuće za svinjarstvo i za naše proizvođače tog mesa jer može imati za posledicu nestašiću te vrste mesa", ukazao je on.

Prostran smatra da država treba da, u skladu sa Zakonom o robnim rezervama, interventno kupi određenu količinu svinjskog mesa i tako spase proizvođače bankrota.

"Važno je da ovu radost potrošača zbog niskih cena ipak ne pretvorimo u bankrot proizvođača stoke i mesa, već da lakše podnesu i jedni i drugi. Važno je da se održi proizvodnja svinja i svinjskog mesa kako ne bi posle to meso kupovali iz uvoza po mnogo višim cenama", kazao je on.

Prostran je istakao da je dodatni problem i to što Srbija ne može da žive svinje, meso i deo prerađevina, plasira u zemlje EU, osim termički obrađenih prerađevina, što je vrlo mali procenat.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.