Izvor: Politika, 31.Jan.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ju-Es stil smanjio gubitke

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Iz centrale „Ju-Es stila”, najvećeg američkog proizvođača metala (po količini), upravo je saopšteno da se opšta situacija kompanije u poslednjem kvartalu 2011. popravila u odnosu na onu od pre godinu dana. I poslednje tromesečje je doduše završeno sa gubitkom, ali manjim od pređašnjeg, dok se za prvi ovogodišnji kvartal očekuju još bolji rezultati.

Čist gubitak na nivou cele korporacije u poslednja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tri meseca 2011. iznosio je 226 miliona dolara, dok je u istom periodu 2010, minus bio 249 miliona, prenosi agencija Blumberg.

Ipak, najnoviji gubitak je veći od očekivanog, pre svega zbog smanjene tražnje u Evropi i nižih cena čelika. Evropski ogranak, kome pripadaju čeličane u Slovačkoj i (do juče) u Srbiji, evidentirao je operativni gubitak od 89 miliona, znatno veći od onoga iz 2010, kada je taj minus bio 39 miliona dolara.

Predaja železare u Smederevu vladi Srbije ovde je zabeležena uz napomenu da bi knjigovodstveni gubitak zbog toga – dakle ne onaj u opipljivim dolarima – mogao da iznosi između 350 i 450 miliona dolara, koliko čeličana vredi u knjigama koje se vode u Pitsburgu. Ovo inače nema nikakvog uticaja na ono što je preuzela vlada Srbije.

Napominje se da čeličana u Slovačkoj bolje posluje od one u Srbiji, pre svega zato što proizvodi visokokvalitetni čelik za automobilsku industriju.

M. Mišić

objavljeno: 01.02.2012

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Železaru vodi Vladan Mihailović?

Izvor: B92, 01.Feb.2012, 04:55

Jedan od kandidata za prvog čoveka Smederevske železare za vreme dok njom upravlja država biće Vladan Mihailović, piše Politika...Mihailović je glavni menadžer primarne proizvodnje u železari "Grejt lejks vorks" u SAD...Na tu dužnost stupio je pre godinu dana. Tačnije, 1. januara 2011.godine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.