Jovanović: Još ambicioznih planova u 2024. godini

Izvor: B92, 02.Jan.2024, 12:29

Jovanović: Još ambicioznih planova u 2024. godini

Ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović u intervjuu za Alo se osvrnuo na rezultate u prethodnoj godini i planove za 2024. godinu.

U prethodnoj godini uspeli smo da dođemo do četiri nova zakona (o telekomunikacijama, dva medijska zakona i Digitalna Evropa), za građane i mene lično, ali i tim Ministarstva informisanja i telekomunikacija mnogo bitnije da smo uspešno radili na konkretnim projektima koji unapređuju život svakog našeg stanovnika, naveo je.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"U tom smislu sa ponosom konstatujemo da smo okončali projekat Povezane škole koji je omogućio uvođenje brzog interneta u svaku osnovnu i srednju školu u Srbiji, u svim matičnim ali izdvojenim odeljenjima. Na taj način smo digitalnu nastavu, sadržaje, udžbenike, elektronski dnevnik i ostale prednosti digitalizovanog sistema obrazovanja omogućili za više od 730.000 đaka i 100.000 nastavnika na više od 3.800 lokacija", naveo je Jovanović.

Sve matične i najveće lokacije izdvojenih odeljenja osnovnih i srednjih škola, ukupno više od 1.840 je dobilo lokalnu računarsku mrežu i brzi internet od najmanje 100 Mb/s.

"Takođe, otpočeli smo i realizaciju projekta uvođenja brzog interneta u svim selima u Srbiji, sa ciljem da do kraja 2025. to i učinimo. Srbija je jedno veliko gradilište jer je u 105 sela brzi internet već došao, a u još 175 su radovi u toku. A sa brzim internetom dolazi i elektronska uprava, elektronska trgovina, digitalna nastava i multimedijalni televizijski kanali, dovoljno razloga da ljudi ostaju na selima, a da mnogi iz gradova odluče da urbanu sredi zamene mnogo lepšom ruralnom", rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da za narednu godinu, takođe, imaju ambiciozne planove.

"Tu je cilj da se završi izgradnja inovativno-kreativnog multifunkcionalnog centra Ložionica kod Mostarske petlje u Beogradu, da se otpočne sa izgradnjom Inovacionog distrikta u Kragujevcu, ali i da se dalje radi na proširenju kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu i nabavci i instalaciji novog superkompjutera sledeće generacije. Takođe, na red dolazi i uspostavljanje čvorišta CERNove računarske mreže kada će Srbija postati jedna od 10 zemalja sveta gde će se čuvati podaci fizičkih eksperimenata ovog čuvenog Centra za nuklearna istraživanja. I ko zna, možda će baš neki mladi naučnik iz Srbije, zahvaljujući tim podacima, biti taj koji će otkriti tajnu nastanka materije i vasione za kojima traga celo čovečanstvo", zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.