Josipović odgovara predsjednici: Zašto ne sukreirate vanjsku politiku?

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jul.2015, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović odgovara predsjednici: Zašto ne sukreirate vanjsku politiku?

ZAGREB - Bivši predsjednik Ivo Josipović odgovorio je na kritike predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović izrečene u današnjem intervjuu Slobodnoj Dalmaciji.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Kaže predsjednica Grabar Kitarović za Slobodnu Dalmaciju, „mi često uopće nemamo svoj stav, jer očito nemamo vlastitu vanjsku politiku!" Ne sjećam se kad sam imao prilike čuti ovakvu sažetu, oštru i razornu samokritiku. Ili je možda predsjednica zaboravila da je po >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Ustavu ona sukreatorica i suprovoditeljica vanjske politike. Zato, pitam, zašto, gospođo predsjednice, nemate stav, zašto nemate vanjsku politiku?

Kaže predsjednica, za moga mandata išlo se u Beograd pjevati i plesati, nisu se rješavali problemi. Što ih ne riješite, gospođo predsjednice, u Vašoj su nadležnosti? Da, još je puno otvorenih problema, ali podsjetit ću predsjednicu, za moga mandata, nakon dugo vremena, otvorena je suradnja država i mnogih njihovih institucija. Suradnja je doprinijela da se broj nestalih više nego prepolovi. Hrvatska je profitirala investicijama i izvozom. Srbija i BiH su jedine zemlje s kojima imamo značajniji suficit. Podigli smo sigurnost i umjesto stalnih napetosti imamo značajnu vojnu i policijsku suradnju. Intenziviran je povratak otetog kulturnog blaga. S Vladom gđe Kosor, kasnije i s ovom vladom, dogovorio sam, jer sukreatori smo, temelje vanjske politike prema BiH koja je, koliko je to moguće, pomogla toj državi te promijenila odnos međunarodne zajednice prema Hrvatima u toj zemlji. Mogao bih još, ali, i ovo mi se čini dovoljnim da upitam, koji su Vaši rezultati gospođo predsjednice?

A što se zatvaranja u regiju tiče, evo nekih činjenica. Suradnjom s Vladom gđe Kosor, čiji doprinos Hrvatskoj tek treba pošteno valorizirati, završili smo pregovore s EU i potpisali pristupni sporazum. Sa gđom Merkel u Dubrovniku i predsjedniikom Obamom u Varšavi, položio sam temelje za novu energetsku poziciju Hrvatske. S predsjednikom Napolitanom, pred 8 tisuća ljudi u Pulskoj sam Areni zatvorio mučno poglavlje loših odnosa naših zemalja zbog tada otvorenog pitanja odnosa Talijana i Hrvata nakon Drugog svjetskog rata. Mogao bih navesti još puno toga. A što ste Vi napravili gospođo predsjednice? Odavno je prošlo onih sto dana......"

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipovićev odgovor Grabar-Kitarović: A što ste Vi napravili gospođo predsjednice?

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Jul.2015

Bivši predsjednik Hrvatske, Ivo Josipović reagovao je na izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na intervju koji je dala Slobodnoj Dalmaciji...“Kaže predsjednica Grabar-Kitarović „mi često uopće nemamo svoj stav, jer očito nemamo vlastitu vanjsku politiku!“. Ne sjećam se kad sam...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.