Još tražimo pare za autoput Horgoš-Požega

Izvor: Blic, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još tražimo pare za autoput Horgoš-Požega

- Obezbeđenje sredstava za finansiranje koncesije upravo je jedno od najtežih i najkompleksnijih pitanja u celom projektu gradnje autoputa Horgoš-Požega, kaže Nevenka Sinđić, direktor preduzeća „Alpina Beograd" i koncesionog preduzeća „Autoput sever-jug", odgovarajući na pitanje magazina „Ekonomist".

E: Kada očekujete da ćete zatvoriti finansijsku konstrukciju za koncesiju Horgoš-Požega?

N. Sinđić: Veliki broj banaka se nudi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učestvuje u finansiranju projekta, ali od iskazivanja njihove zainteresovanosti do realizacije put je jako dug. Banke, pre svega, treba da se uvere da je projekat profitabilan, odnosno da ćemo iz prihoda koji ostvarujemo iz naplate putarine moći da servisiramo dug. Razgovore sa bankama moramo da završimo do kraja decembra kako bismo do kraja marta dobili garancije da će nam obezbediti sredstva za završetak celog posla.



E: Zašto ste kao koncesionar insistirali na tajnosti koncesionog ugovora?

N. Sinđić: U aneksima koji nisu javno objavljeni na internetu ne postoje nikakve tajne. Nismo zabranili da se izvrši uvid u te anekse, a nadležna tela i pojedinci mogu u prostorijama Vlade, uz našu saglasnost, da vide apsolutno sve detalje koji tamo pišu. Jedino nismo želeli da se na internetu objavljuju određeni finansijski modeli koji su naš „know how". Aneks 11 je pak bio samo međusobni ugovor koncesionih partnera.



E: FCC je nedavno izašao iz posla, a umesto njega je ušao „Porr". Zašto?

N. Sinđić: FCC nije izašao, jer ne može da se povuče iz ovog posla s obzirom na to da je vlasnik 80 odsto kapitala „Alpine Majreder", koja je nosilac celog posla. Ugovor je dozvolio da se u sastavu konzorcijuma prave određene izmene. U Austriji postoje tri firme koje se bave građevinskom delatnošću: „Štrabag", „Porr" i „Alpina" i uobičajeno je da svaki veći projekat rade zajedno. Moglo bi se reći da je odnos sa „Porrom", nastavak austrijskog modela. Sa ovom kompanijom ćemo podeliti sve dobre rezultata, ali i rizik i neočekivano manje dobre rezultate.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.