Još jedna zemlja regiona proglašava nedelju za NERADNI DAN ZA SVE

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2019, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedna zemlja regiona proglašava nedelju za NERADNI DAN ZA SVE

Smatraju i da nije potrebno da trgovine rade od 0 do 24 sata svih 365 dana u godini.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović podržala je inicijativu "Hrvatskog saveza za nadelju" da nedelja bude neradni dan za sve.

U saopštenju iz kabineta predsednice navodi se da je najavila da će "lično tražiti" od resornih ministarstava razmatranje ovog predloga i donošenje odgovarajućih zakonskih rešenja.

Predstavnici tog saveza smatraju da je nedelja dan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za porodicu, što je najčešći razlog za uvođenje slobodnog dana, preneo je portal Index.

Navodi se i da, prema istraživanju sprovedenom prošle godine, 50 odsto zaposlenih u Hrvatskoj radi prekovremeno, a najveći problem uočen je upravo u sektoru trgovine, gde većinu zaposlenih čine žene, koje rade neprekinuto i po nekoliko sedmica bez dana odmora za minimalnu platu.

U razgovoru s predsednicom je istaknuto da je ovaj hrvatski savez svojim istraživanjima i stručnim nacionalnim i međunarodnim skupovima utvrdio višestruko štetne posledice rada nedeljom, ne samo za radnike u trgovinama i njihove porodice već i za širu društvenu zajednicu i demografsko stanje u Hrvatskoj.

Smatraju i da nije potrebno da trgovine rade od 0 do 24 sata svih 365 dana u godini te da je, na primer, u Austriji nedelja neradna.

Podsetimo, Crna Gora je prva zemlja regiona koja je nedavno zabranila rad nedeljom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.