Još jedna rupa u sankcijama?

Izvor: B92, 06.Feb.2024, 09:06

Još jedna rupa u sankcijama?

Dve najveće britanske banke, navodno su omogućile pravo na bankovne račune za lažne kompanije koje su pomagale iranskim kompanijama da izbegnu sankcije.

Medij navodi da je ova vest uzdrmala investitore, koji su u ponedeljak ujutru prodavali akcije banke Santander i Lojdsa, zbog strahovanja da bi zajmodavci mogli da budu kažnjeni ako se utvrdi da su na bilo koji način pomogli iranskoj državnoj Petrohemijskoj komercijalnoj kompaniji (PCC).

Britanski medij napominje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su američki zvaničnici optužili kompaniju koju kontroliše Teheran da je prikupila novac u vrednosti od nekoliko stotina miliona evra za Iransku revolucionarnu gardu, kao i da radi sa ruskim obaveštajnim agencijama.

PCC i njegova britanska podružnica su pod američkim sankcijama od novembra 2018. Navodno je iranska naftna kompanija prebacila novac preko poslovnog bankovnog računa u Santanderu u Britaniji, koristeći lažnu kompaniju, napominje se u dokumentima koje je video "Fajnenšel tajms".

List tvrdi da je PCC koristio posebnu kompaniju za prebacivanje novca preko računa u bankarsku grupu Lojds. Ove informacije izazvaće nove polemike i bojazni zbog toga što je finansijski sistem Velike Britanije korišćen za pranje gotovine ili prikkrivanje nezakonitih plaćanja, navodi Gardijan.

"Šokantan je neuspeh to što se s našim saveznicima nije išlo ukorak, kako bi bilo zaustavljeno finansiranje neprijateljskog režima", rekao je poslanik laburista i predsednik poslovnog i trgovinskog komiteta Lijam Birn. On je dodao da kako je "neverovatno da transakcijama, koje su sankcionisane u SAD, može slobodno da se trguje u Londonu".

Birn je na platformi "Iks" (Tviter) napisao da će u utorak ujutro na sednici o ovom ekonomskom skandalu poslanici unakrsno ispitivati ministre, kompanije i sve druge važne aktere, ne bi li "objasnili kako se sve ovo dogodilo".

Gardijan navodi da je vest odmah uticala na cenu akcija dva zajmodavca, pri čemu je Ljojds pao za čak dva odsto u jutarnjoj trgovini, iako je nešto kasnije donekle nadoknadio gubitke.

Akcije Santandera, koji je na berzama u Španiji, pale su za više od tri odsto. Santander je objavio da nije prekršio nijedno pravilo, a obavio je i istragu na osnovu koje navodi da "nije kršio američke sankcije".

"Imamo politike i procedure kako bismo osigurali da poštujemo uslove sankcija, a s tim u vezi nastavićemo aktivno da sarađujemo sa relevantnim vlastima Britanije i SAD", navela je banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.