Još bez nižih poreza privredi, ali se razmatra

Izvor: B92, 28.Sep.2017, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Još bez nižih poreza privredi, ali se razmatra"

Beograd -- Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da još nema konkretnih mera za smanjenje poreza privredi kao što je povećanje neoporezivog dela zarade.

Vujović je istakao da će se pri izradi budžeta za 2018. godinu razmatrati i to pitanje.

"Želimo da proširimo osnovu oporezivanja, i pređemo na dobrovoljnost, jer se na taj način stvara prostor za bolju, ravnomerniju i izdašniju poresku politiku kojom će se manje opterećivati oni koji plaćaju porez, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a u sistem uvesti oni koji ne plaćaju, što će opet omogućiti da se poreske stope smanje i olakša rad privrede", kazao je Vujović.

On je rekao da je u pripremi zakon o parafiskalnim nametima koji će omogućiti da svi investitori na jednom mestu znaju šta ih čeka, od ekoloških taksi do lokalnih doprinosa, ukoliko žele da ulažu u Srbiju.

Kako je dodao, cilj reforme Poreske uprave je da se u svim delovima Srbije na isti način primenuju poreski zakoni, jer to trenutno nije slučaj.

Vujović je istakao da se i pri postojećem sistemu poreza i poreske administracije ostvaruju veći prihodi od plana, što otvara prostor da se smanje poreska opterećanja.

On smatra da to treba da bude urađeno pažljivo, jer se četo dešava da takvi potezi ne daju nikakve efekte, a smanjuju prihode u budžet.

"Potrudićemo se da smanjimo troškove rada, ali poslodavci moraju da reaguju na pravi način, odnosno da otvore više radnih mesta i povećaju produktivnost", rekao je Vujović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.