Izvor: Blic, 16.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jočić pustio Radulovića da pobegne

Slučaj „C marketa" i način na koji je privatizovana ova kompanija , pokazuje da je Vlada radila za tajkune, a ne u stvarnom interesu građana. Na ovom primeru najbolje se vidi da je Vlada centar korupcije u Srbiji, a da se o velikim privatizacijama ne odlučuje na tenderu, već u kabinetu premijera - kaže za „Blic nedelje" Verica Barać, predsednik Saveta za borbu protiv korupcije.

Ko stoji iza koncesionara?

Verica Barać smatra da javnost mora da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << istraje na pitanju ugovora o koncesiji za autoput Horgoš-Požega.

- Po mnogo čemu, ovde se radi o fingiranoj koncesiji. Koncesionar se obavezuje samo da uloži 138 miliona evra za dovršetak kraka Horgoš-Beograd, što će moći da otplati od ubiranja putarine već kroz nekoliko godina. S druge strane, sve neplaćene dugove putarima u iznosu od 120 miliona evra za radove na mostu u Beškoj i zaobilaznici Beška-Batajnica, preuzima država, dakle, mi poreski obveznici. Znači, obaveze koncesionara su prebačene na građane. Tu nema nikakve koncesije, a pravo pitanje je samo ko se krije iza koncesionara. Ako su to domaći tajkuni, što je vrlo verovatno, onda se radi o dogovoru vlade i tajkuna da se najbolji državni profit od putarina ustupi na 25-30 godina biznismenima. Pri tome imaju i prateće sadržaje uz autoput, a to su benzinske pumpe, moteli , hoteli - kaže Verica Barać, podsećajući da je to već treći posao ministra Velimira Ilića sa istim koncesionarom.

Ovom telu, koje upravo sprema izveštaj o privatizaciji „C marketa" nedavno je mejlom stiglo i pismo bivšeg direktora Slobodana Radulovića, optuženog da je oštetio firmu za 20 miliona evra. Radulović, koji se nalazi u bekstvu tvrdi da je dogovor o prodaji „sklopljen po nalogu premijera Koštunice, u kabinetu ministra Jočića".

- Tu tvrdnju niko nije demantovao. Ministar Jočić umesto da demantuje ili objasni tvrdnju da je pretio Raduloviću kako mora da proda firmu Miškoviću, i to u svom kabinetu, poziva Radulovića da se preda. Isti onaj Jočić koji ga je i pustio da pobegne. To je više nego cinično, čak ponižavajuće za građane. Evo, pitam Jočića: Zašto Radulović nije bio uhapšen još tada, a postojala je sva dokumentacija o izvlačenju novca iz „C marketa" i on je kao ministar sigurno znao za to? Zašto Raduloviću nije bio oduzet pasoš? Gde je tu njegova odgovornost? Potpuno je jasno da se vlast nagodila sa Radulovićem, kao i sa Karićem, i pustila ih da pobegnu, a neko je za to uzeo novac. Drugačije Radulović nije mogao da pobegne - tvrdi Baraćeva.

Prema njenim rečima, jasno je da je u slučaju „C marketa" cela Vlada radila posao za Miškovića i Beka, a „tada ih nije bilo briga, ko je pokrao državu".

Radulović se sumnjiči da je preko naduvanih računa za rekonstrukciju objekata i nabavkom robe pred istekom roka od firme svoje ćerke, izvlačio novac iz „C marketa".

Ona podseća da je Radulović godinama uživao zaštitu vlasti, iako su mali akcionari upozoravali na malverzacije.

-Kada su akcionari hteli da ga smene, Radulović je uz podršku vlasti uspeo da zabrani Skupštinu akcionara, a kasnije preko Trgovinskog suda i da zabrani trgovinu akcijama. Dakle, režim ga je zaštitio. Onog trenutka kada je Vlada odlučila da „C market" treba da bude Miškovićev, Radulović je postao smetnja. On je pušten da pobegne, a pohapšeni su brojni članovi tzv. „stečajne mafije".

Iz svega je jasno da se tranzicija u Srbiji vodi za tajkune, kako bi završili ono što nisu stigli u Miloševićevo vreme, a na žalost tajkuni su jedini spremni dočekali 5. oktobar, i umesto Miloševića nastavili da finansiraju novu vlast.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.