Ješić: Opštine pred bankrotom

Izvor: B92, 17.Nov.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ješić: Opštine pred bankrotom

Novi Sad -- Bivši gradonačelnik Inđije Goran Ješić ocenio je da je velika većina lokalnih samouprava u Srbiji "pred bankrotom i kolapsom".

Ješić je na predavanju novinarima u Medija centru Vojvodine rekao da je od 85 do 90 odsto lokalnih samouprava u Srbiji pred kolapsom i bankrotom, jer se centralna vlast pojavljuje kao nesolidan partner opštinama i gradovima, kao i zbog toga što se u samim lokalnim samoupravama nesavesno upravlja sistemom.

Na predavanje koje je održao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sklopu projekta "Mediji i lokalne samuprave", koji sprovodi Nezavisno društvo novinara Vojvodine, uz podršku američke Fondacije "Braća Rokefeler" (Rockefeller Brothers Foundation), on je rekao da je problem i u velikom povećanju javne potrošnje u opštinama i gradovima.

Ješić, koji je vojvodjanski sekretar za poljoprivredu i funkcioner Demokratske stranke, dodao je da je problem i činjenica da je država prenosila neke nadležnosti lokalnim samoupravama, ali bez izvora finansiranja tih nadležnosti.

"Novi Sad, ali i ogromna većina lokalnih samouprava na pragu su toga da proglase bankrot, da pogase sve svoje servise i da od države zatraze pomoć za osnivanje novih i za konsolidovanje. Recimo, ne postoji nijedna opština koja je u stanju da samostalno izgradi 100 metara puta", ocenio je Ješić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija Srbije nedavno je prekršilo Ustav Srbije, jer je lokalnim samoupravama ukinulo takse, kao izvorni prihod, zbog čega gotovo niko iz opština i gradova nije protestovao. "Na taj način su uterali lokalne samouprave u još goru dubiozu", kazao je Ješić.

On je oštro kritikovao akte kojima se reguliše pitanje izbora na lokalu i rekao da je ta regulativa veoma loša, pošto se lokalni izbori potcenjuju za račun izbora za više nivoe vlasti.

"Recimo, apsurdno je to što ne postoji mogućnost da građani, nakon izbora, sruše lokalnu vlast putem, na primer, referenduma, iako se referendumom potencijano može smeniti i predsednik Republike", kazao je Ješić.

Dodao je da na proteklim lokalnim izborima, koji su održani u isto vreme kada i izbori za skupštine Srbije i Vojvodine, kao i za predsednika Republike, gradjani zapravo i nisu imali mogućnost da biraju predstavnike lokalne vlasti, već su nosioci lokalnih lista uglavnom bili lideri stranaka, pa su birači uglavnom glasali po automatizmu.

"To je bio nedemokratski proces, jer su lokalni izbori bili u zapećku. Takodje, nije bilo i nema direktnog izbora za gradonačelnika, gradjani na lokalu ne biraju svoje predstavnike po imenu i prezimenu", kazao je Ješić.

On je dodao da takav način izbora na lokalnom nivou nije moguće promeniti dok god se ne promeni Ustav Srbije.

Prema njegovim rečima, treba obratiti pažnju na transferna sredstva koja lokalne samouprave dobijaju iz budžeta Srbije, jer je to jedan od načina da se favorizuju opštine koje su "podobne", odnosno u kojima je na vlasti koalicija slična onoj koja je formirala Vladu Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ješić: Opštine i gradovi pred bankrotom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2012

NOVI SAD -..Bivši gradonačelnik Inđije Goran Ješić ocenio je danas u Novom Sadu da je velika većina lokalnih samouprava u Srbiji "pred bankrotom i kolapsom", zbog centralizacije države i zbog preterane javne potrošnje na lokalnim nivou...Ješić je na predavanju novinarima u Medija centru Vojvodine...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.