Jeremić: Nisam ni ruski ni kineski čovek

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Maj.2016, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Nisam ni ruski ni kineski čovek

BEOGRAD - Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić izjavio je da je u kampanju za tu funkciju ušao sa sveobuhvatnom platformom, koju je radio čitav tim eminentnih domaćih i stranih stručnjaka, a ona sadrži 53 konkretne inicijative koje je spreman da pokrene ako bude izabran.

Jeremić je, u intervjuu Politici, istakao da je jedino srpska kandidatura za generalnog sekretara UN praćena takvim dokumentom, i to "predstavlja značajan doprinos transparanetnosti i >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kvalitetu izbornog procesa".

Uverem sam da bi u implementaciji naše platforme sve velike sile mogle da sarađuju. No, činjenica je da je izbor generalnog sekretara UN izuzetno komplikovan i s velikim ulogom, tako da je teško predvideti šta će biti konačan stav bilo koje države, rekao je on.

Na pitanje ko su njegove veze u SAD, Jeremić je odgovorio da je u dosadašnjoj karijeri radio s mnogim uticajnim pojedincima širom sveta, trudeći se da kod njih izgradi afirmativnu sliku o Srbiji.

U ovoj kampanji naročito sam zahvalan svojim profesorima i bivšim kolegama s Harvarda - mnogi od njih zaista se nesebično zalažu da ostvarimo uspeh, napomenuo je Jeremić.

On je negirao spekulacije da je "ruski" ili "kineski čovek", objašnjavajući da su "kod nas, nažalost, mnogi skloni olakom etiketiranju pojedinaca".

Imati dobru saradnju i kvalitetne kontakte u nekom delu sveta nikako ne znači da ste "njihov čovek", naglasio je Jeremić.

On je podsetio i da već duže vreme nije aktivan u domaćoj politici niti je član ijedne partije, "od momenta kada je, protiv svoje volje, isključen iz Demokratske stranke".

I ne mislim da je previše verovatno da će se to promeniti u skoroj budućnosti, zaključio je Jeremić.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.