Jeli smo meso koje nisu hteli Španci, Mađari, Bosanci...

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jan.2016, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeli smo meso koje nisu hteli Španci, Mađari, Bosanci...

Prerađivačka mesna industrija u Srbiji od ove godine ne može da uvozi najlošiju kategoriju mehanički okoštenog mesa, koje se koristilo u proizvodnji viršli, kobasica, salama i pljeskavica.

Novim pravilnikom o kvalitetu usitnjenog mesa, poluproizvoda i proizvoda od mesa, koji je u primeni od 1. januara, onemogućen je uvoz jeftine sirovine na kojoj je mesna industrija ostvarivala veliki profit, piše "Politika".

Prema novim odredbama, proizvođači više neće smeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da uvoze i koriste najlošiju kategoriju mehanički otkoštenog mesa (MSM) koja se koristila u proizvodnji viršli, kobasica, parizera...

Prema dosadašnjim propisima, maksimalna količina kalcijuma koja je mogla da se nađe u mesu bila je 150 miligrama na 100 grama. Ta količina je sada smanjena na maksimalno 100 miligrama što, kako objašnjavaju stručnjaci, odgovara količini kalcijuma u čistom mesu bez primesa mlevenih kostiju.

Poslednjih nekoliko godina uvoz u Srbiju najlošije kategorije pilećeg i svinjskog mesa znatno je uvećan, a istovremeno je povećan broj malih proizvođača jeftinih mesnih prerađevina. U 2013. godini, kako piše "Politika", pet najvećih prerađivača uvezlo je jeftinih mesnih prerađevina u vrednosti 13,5 miliona evra.

Te sirovine su u Srbiju stizale uglavnom iz evropskih zemalja, Austrije, Španije, Danske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, po ceni 60 dinara po kilogramu.

U Srbiji se krade, u Bosni "kraducka"

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.