Izvor: B92, 18.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić za restriktivan budžet

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić založio se u četvrtak za restriktivan budžet.

"Budžet oslikava sve što mora mora biti urađeno iduće godine. Oko sprovođenja će sigurno biti žestoke političke borbe, ali se moramo držati tog restriktivnog budžeta", rekao je Jelašić u "Kažiprstu" Radija B92. On je ocenio da je budžet veoma povezan s tim šta će se desiti s restrukturiranjem i brojem zaposlenih u javnim preduzećima.

"To znači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će, ako ne bude strukturnih promena, budžet imati veće rashode, ili budžet ili javna preduzeća, to znači veću potrošnju, ponovo veću inflaciju i svi se vraćamo na taj famozni kurs. Bilo bi najlepše da svi dobijemo više dinara, a da kurs ostane samo politička priča", kaže Jelašić.

Jedno od glavnih pitanja koja se postavljaju, glasi kada će građani živeti bolje. Jelašić kaže da se ne može živeti bolje tako što će sve biti građeno na politici čvrstog kursa, bez praćenja šta se dešava s platama i cenom energenata. "Tako bismo stvorili balon koji može preterano da se naduva i tu bi se onda pojavila dva izlaza, ili nova pojava dvostrukih kurseva, ili nestašica deviza. Moramo više i bolje da radimo da bismo bili bolje plaćeni, obrnuto ne funkcioniše. Niko neće više da nas plati da bismo mi na osnovu toga bolje radili. To je zabluda zemalja centralne i jugoistočne Evrope. Dakle, prvo više raditi, a posle toga ćemo živeti bolje", rekao je Jelašić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.