Izvor: B92, 07.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić uveren u normalizaciju

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da je uveren da će situacija na domaćem finansijskom tržištu biti normalizovana.

Normalizaciji će doprineti dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom koji će, ubeđen je guverner, biti postignut tokom ovog vikenda. "Ubeđen sam da ćemo se tokom vikenda dogovoriti sa MMFom", rekao je guverner NBS-a. On je precizirao da se taj sporazum neće odnositi na kurs dinara, dodajući da će o sporazumu odlučivati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vlada i da će biti dostupan javnosti.

Jelašić je, za TV Studio B, još jednom ponovio da mora doći do velikog zaokreta u ekonomskoj politici, odnosno do smanjenja javne potrošnje, navodeći da se zarade i penzije ne mogu finansirati iz tekućih prihoda.

On je rekao da bi, prema poslednjim proračunima, inflacija na kraju godine trebalo da bude jednocifrena, ali i naveo da će će NBS za nedelju-dve o tome imati preciznije podatke.

Jelašić je napomenuo da bi najdalje do kraja novembra Skupština Srbije trebalo da usvoji zakone koji treba da pomognu prevladavanju posledica svetske finansijske krize kod nas i objasnio da će se jedna od mera - garancija države na sve depozite do 50.000 evra odnositi na ukupne uloge i po osnovu štednje i na tekućim računima, kao i kamate na njih, bez obzira od kada datiraju.

Precizirao je, takođe, da će se ukidanje poreza na kamatu na deviznu štednju odnositi na period od usvajanja zakona do kraja 2009. godine.

Guverner smatra da će u ovoj situaciji najbolje "proći" građani koji će ostaviti novac u bankama.

"Najvažnije je da uvek možete da podignete ušteđevinu i to je uvek najbolji mehanizam za sigurnost štednje", rekao je Jelašić.

On je podsetio da štednja iznosi polovinu deviznih rezervi Srbije i da će deviza biti dovoljno za osiguranje depozita ma koliko bilo potrebe da se njima interveniše zarad stabilnosti dinara.

Na pitanje da li je proteklih šest godina dinar bio precenjen, guverner je rekao da je kurs uvek biio izgovor za neefikasne.

Jelašić smatra da svetska finansijska kriza nije znak kraha liberalizma, ali je ukazala na potrebu pojačanog nadzora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.