Jelašić upozorava na rast cena

Izvor: B92, Tanjug, 04.Sep.2009, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić upozorava na rast cena

Beograd -- Do kraja godine u Srbiji se očekuje rast cena naftnih derivata, PTT i komunalnih usluga i cigareta, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Inflacija u ovoj godini neće biti dvocifrena, ali je rast cena koje kontroliše država i lokalna samouprava već dostigao nivo planiran za celu godinu, rekao je guverner Radovan Jelašić. U četvrtom tromesečju očekuje se rast cena naftnih derivata, PTT i komunalnih usluga, kao i cigareta. A lekovi bi trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pojeftine.

Guverner smatra da je skoro nemoguće da pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ne budu uspešni.

U memorandumu sa MMF-om samo jedna rečenica se odnosi na Narodnu banku Srbije - sugerisano je da bi bilo dobro olabaviti monetarnu politiku, odnosno smanjiti referentu kamatnu stopu.

Guverner Jelašić tvrdi da on ništa neće prepustiti slučaju.

"Sve ono što se tiče izmene za nas je najbitnije ono što će se dešavati u 2010. godini. Zato treba da sačekamo okvire, i kakav ćemo imati budžet u 2010. godini”, poručuje guverner.

Sve ostalo, što piše u memorandumu, tiče se poteza države i vlade. Njima je ostavljeno da reformišu državnu upravu.

Ukoliko pregovori sa MMF-om budu neuspešni to bi moglo da poremeti finansijku stabilnost zemlje.

Guverner tvrdi da je malo verovatno da pregovori propadnu.

"Ne bi me čudilo da, na predstojećim pregovorima, MMF obrati značajnu pažnju i na regulisane cene. Ja ne očekujem da će u slučaju regulisanih cena doći do smanjenja, ali u kojoj meri će doći do povećanja to će biti deo pregovora sa MMF-om", kaže Jelašić.

"Mi zagovaramo da cene treba da dostignu regulisani nivo, a ne da se njima drži nekakva veštačka stopa inflacije”, navodi on.

Predstavnici Vlade kažu da imaju platformu za predstojeću posetu MMF-a u oktobru.

"U svakom slučaju će Vlada Fondu pripremiti program u kome neće biti povećanja poreza, niti plata, niti PDV-a. Mi ćemo videti kako će ta realizacija ići, ali je velika želja da se zaista država okrene toj reformi, jer ona je neophodna nezavisno od MMF-a”, kaže ekonomski savetnik premijera Srbije, Jurij Bajec.

Guverner Jelašić je još naveo da smanjenje budžetskih rashoda ne mora da znači samo smanjenje broja zaposlenih, već su tu i diskrecioni izdaci, različiti transferi, penzije, plate, pa i investicije.

On procenjuje da bi eventualno povećanje PDV-a od dva odsto uticalo na povećanje inflacije za jedan odsto.

Deficit budžeta 63 milijarde dinara

Budžetski deficit Srbije u minulih osam meseci dostigao je 63,8 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prihodi budžeta u ovom periodu bili su 410,2 milijarde dinara, a rashodi 473,9 milijardi dinara. Najveći budžetski prihod u osam meseci ostvaren je od poreza na dodatu vrednost - 189,9 milijardi dinara, a prihod od akciza bio je 72,1 milijardu dinara.

Od poreza na dohodak građana ostvareno je 46,6 milijardi dinara, od poreza na dobit preduzeća 21,2 milijarde dinara, a od carina 30,9 milijardi dinara.

Najveći izdatak budžeta u osam meseci bili su transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja - 170,1 milijarda dinara, dok su rashodi za zaposlene bili 121,7 milijardi dinara.

Među najvećim rashodnim stavkama su i socijalna zaštita iz budžeta i transferi ostalim nivoima vlasti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jelasic: Oktobar kljucan za ekonomiju Srbije

Izvor: Economy.rs, 04.Sep.2009

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelasic ocenio je danas da ce oktobar biti kljucan za ekonomiju Srbije jer ce se zemlja, ukoliko ne ispuni mere koje ocekuje MMF, suociti sa negativnim posledicama.

Nastavak na Economy.rs...

Jelašić: Popravlja se makroekonomska situacija u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2009

BEOGRAD - Makroekonomska situacija u Srbiji znatno je povoljnija nego pre tri meseca, i jedino što bi je moglo destabilizovati je eventualni neuspeh pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom, što smatramo malo verovatnim, izjavio je danas guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić...Jelašić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Inflacija do kraja godine jednocifrena

Izvor: S media, 04.Sep.2009

Do kraja godine očekuje se inflacija od oko devet odsto, iako je rast cena pod kontrolom države već u prvih osam meseci dostigao planirani okvir za čitavu godinu, izjavio je danas guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić. ..Jelašić je na konferenciji za novinare podsetio da je, prema dogovoru...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.