Jelašić o pregovorima sa MMF-om

Izvor: B92, 28.Jul.2009, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić o pregovorima sa MMF-om

Beograd -- MMF je spreman da Srbiji odobri veći budžetski deficit, ali i da dozvoli preusmeravanje dela kredita u budžet Srbije, smatra guverner NBS Radovan Jelašić.

Guverner Narodne banke Srbije u razgovoru za B92 kaže da deo već odobrenih sredstava neće biti potreban Narodnoj banci i da bi bilo dobro da ga Vlada povuče u budžet. Međutim, MMF će, kada dođe sredinom avgusta, od Vlade očekivati nove mere, od kojih se ovih dana u javnosti najviše govori o dodatnom oporezivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zarada.

Dodatno oporezivanje zarada jedna je od mera koje Vlada ponovo razmatra kako bi se povećali prihodi u budžetu.

Iako se u medijima najčešće pominje da će se na plate iznad 40 000 dinara plaćati dodatni nameti, u Ministarstvu finansija kažu da to nije tačno.

Državni sekretar Slobodan Ilić objašnjava da Ministarstvo finansija tek priprema predloge i da bi oni trebalo da budu spremni krajem avgusta - za sednicu vlade neposredno pred dolazak misije MMF-a.

Guverner Narodne banke, Radovan Jelašić, međutim, ocenjuje za B92 da neće biti dovoljno oporezovati samo zarade koje su drastično iznad proseka ako se želi postići značajan finansijski efekat.

"Znači da će najverovatnije biti potrebno da se uključi veliki broj poreskih obveznika, jer će Srbiji najverovatnije biti potrebno da uštedi nekoliko desetina milijardi dinara. Biće potrebno da se najverovatnije kreše i na ostalim mestima”, najavljuje Jelašić.

"Da li će to biti urađeno putem toga da se pored zarada razmotre i druge kategorije, kao što su, na primer, penzije, ili sa stanovišta dodatnih prihoda kao što je PDV, to sve ostaje da se pripremi do dolaska MMF-a, a ne da se isključivo tada razgovara o tome”, objašnjava on.

Kada je reč o ideji Vlade da od MMF-a traži preusmeravanje dela odobrenog kredita iz deviznih rezervi direktno u budžet Srbije, Jelašić smatra da je to dobar predlog.

"Zbog svih efekata krize, očito je već danas da će tekući platni deficit biti znatno manji, što ujedno znači i da će NBS-u biti potrebno manje sredstava od MMF-a. Na Vladi stoji da može da iskoristi razliku između onoga što je nama obećano, a što nije u isto vreme potrebno NBS-u, dakle od tih 2,9 milijardi može država slobodno da povuče”, kaže guverner Narodne banke.

"To ne znači nikakav dodatni rizik što se tiče kursa dinara. MMF je, prema mom saznanju, spreman da tako nešto razmotri, ali je za to i te kako važno da i srspka strana bude spremna da preuzme dodatne obaveze”, rekao je Jelašić.

Jelašić, ipak, upozorava da Srbija mora biti svesna da ne može da ne ispunjava obaveze prema MMF-u, a da u isto vreme traži dodatna sredstva od te finansijske institucije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.