Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: nepopularno, ali neophodno

Beograd -- Radovan Jelašić kaže da je povećanje depozita banaka na kredite sa 40 na 60 odsto mera koja je morala da se preduzme.

Guverner Narodne banke Srbije rekao je da će, posle povećanja depozita, svaka komercijalna banka sama da odluči kako će reagovati, jer je to u njihovom domenu, ali da je mera bila neophodna kako bi se održala makroekonomska stabilnost u zemlji.

Kako je objasnio na konferenciji za novinare povodom skupa udruženja banaka Balkana i Mediterana, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << niti je NBS pre šest meseci ili godinu izašla i rekla komercijalnim bankama da spuštaju kamate na kredite, niti je uloga centralne banke da im kaže šta treba da rade.

Jelašić je najavio da će početkom iduće nedelje razgovarati sa bankarima o novim monetarnim merama koje priprema NBS. Bankari će ubuduće na vreme biti upoznati sa svim merama koje NBS priprema, obećao je Jelašić.

Meridijan, Pireus atlas, Komercijalna banka, Inteza, EFG Eurobanka i Erste banka saopštile su da neće povećati kamate na potrošačke i gotovinske kredite posle najnovijih mera Narodne banke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.