Jelašić kritikuje rebalans

Izvor: B92, 04.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić kritikuje rebalans

Beograd -- Usvajanjem rebalansa budžeta Vlada nije uvažila ekonomsku realnost zemlje i Srbija će potrošiti više nego što proizvede, upozorio guverner NBS Radovan Jelašić.

Rebalans budžeta, koji je Vlada usvojila, naišao je na oštre kritike ekonomskih stručnjaka, koji smatraju da nije uzeta u obzir kriza na svetskom finansijskom tržištu, inflacija i velika javna potrošnja. Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić upozorava da država ne sme da troši više nego >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što proizvodi.

Podsetimo, rebalansom je predviđeno povećanje budžetskog deficita za pet milijardi dinara.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da prilikom usvajanja rebalansa budžeta Vlada nije poslušala preporuke Narodne banke i međunarodnih finansijskih institucija da se uvedu restriktivne mere.

On je naveo da Srbija mora da prestane da troši više nego što zarađuje, ali i da bi sve moglo da se reguliše budžetom za narednu godinu, koji treba da uvaži ekonomsku realnost Srbije.

Stručnjaci ukazuju da najveće budžetsko opterećenje predstavljaju penzije koje će se povećati za 10 odsto, ali i subvencije za poljoprivrednike koje su veće od planiranih.

"Od ovog rebalansa svi prolaze dobro. Naravno, kad se više troši svima je lepo, ali pitanje je dokle će to moći tako. Dakle, pre ili kasnije treba da se spustimo na zemlju i da se sučelimo sa realnošću, a realnost je da trošimo mnogo više nego što proizvodimo. Naravno, pitanje je dokle je svet spreman da to finansira, dakle s tom realnošću moramo da se suočimo kad se stvara budžet za 2009. godinu", ukazao je Jelašić.

"Privatizacijom do novca"

Ekonomista Danijel Cvijetičanin kaže da je još pre formiranja Vlade smatrao da predizborna obećanja nemaju ekonomskog osnova.

On smatra da je rebalans loš zato što je javna potrošnja velika, ali da Vlada može pronaći novac, kako je rekao, prodajom resursa, odnosno privatizacijom.

Jelašić smatra da budžet mora da se pravi u skladu sa cenom nafte i hrane na svetskom tržištu, ali i situacijom u svetskim finansijskim institucijama.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić navodi da je neophodno smanjenje deficita, ali i smanjenje javne potrošnje u narednim godinama.

On je rekao da bi u narednom periodu prioritet trebalo da budu infrastrukturni projekti na račun drugih rashoda, čak i povećanja penzija.

"Uvek je zdravije imati investicije koje otvaraju nova radna mesta, nego ići u tekuću ličnu potrošnju koja na prvi pogled donosi lični boljitak građanima, ali se suštinski obezvredi kroz inflaciju. Ne vredi da povećavamo penzije iznad trenutnih granica mogućnosti naše privrede, jer će se one istopiti. Bolje je da uložimo u infrastrukturu, u velike investicije, da zaposlimo ljude i onda obezbedimo realnu masu iz koje ćemo isplaćivati penzije", smatra Dinkić.

Rebalansom budžeta za 2008. planirano je da se rashodi uvećaju za 15 milijardi dinara, a prihodi za 10 milijardi.

Ekonomisti smatraju da će rebalans imati efekata na opšti rast cena, što će se posebno osetiti iduće godine.

"Nema razloga za brigu o likvidnosti"

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić poručio je građanima Srbije da nemaju razloga za brigu zbog aktuelne međunarodne ekonomske krize.

"Građani nemaju razloga za brigu, keš je tu, devizne rezerve su plasirane u prvoklasnim bankama. Likvidnost naseg bankarskog sektora nam itekako daje ralog mirno da spavamo", kazao je Jelašić na međunarodnoj konferenciji "Forum Beograd" koja je održana u Palati Srbija.

Guverner Narodne banke Srbije ipak je upozorio da će efekte ekonomske krize verovatno osetiti građani koji se zadužuju po varijabilnim kamatnim stopama.

"Građani to još uvek ne osećaju pošto je sve kompenzovano nešto jačim deviznim kursom, pa se zato u dinarskoj protiv vrednosti to još ne reflektuje, a nadamo se da će tako i ostati", kazao je Jelašić.

Konferencija "Forum Beograd" održava se pod sloganom "Duša Evrope" i tema je povezanost kulturnog i civilnog sektora sa političkim i ekonomskim dešavanjima.

Dvodnevni međunarodni skup pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije završava se danas.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jelašić: Građani Srbije ne treba da brinu

Izvor: Mondo, 04.Okt.2008

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić poručio je građanima Srbije da nemaju razloga za brigu zbog aktuelne međunarodne ekonomske krize.

Nastavak na Mondo...

Jelašić: Nema razloga za brigu

Izvor: RTV Pink, 04.Okt.2008

Devizne rezerve u prvoklasnim bankama. . . Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić poručio je građanima Srbije da nemaju razloga za brigu zbog aktuelne međunarodne ekonomske krize. .

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.