Izvor: B92, 24.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić kritikuje budžet

Niš -- Radovan Jelašić smatra da je novi budžet nastavak predizbornog iz 2006, kao i da je deficit mnogo veći od 0,6 odsto koliko je planirano.

"Siguran sam da će moje mišljenje deliti i Evropska unija i MMF: da je deficit mnogo veći i da iznosi oko 2,5 odsto bruto društvenog proizvoda odnosno oko 50 milijardi dinara", rekao je Jelašić na konferenciji za novinare u Nišu. Podsetimo, Skupština Srbije je u petak kasno uveče usvojila novi budžet Srbije.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je kazao da budžet Srbije nije restriktivan, već da je nastavak prošlogodišnjeg budžeta: "Nije mi poznato da ijedna država ne samo u okruženju, već i šire planira realno povećanje zarada od 13.6 odsto, a posle će Narodna banka biti optužena da srpska privreda nije konkurentna".

Jelašić kaže da još uvek nije sreo ekonomistu koji je pohvalio budžet i da je siguran da su i političari koji su predložili i usvojili budžet svesni da on nije dobar i da je nastavak predizbornog.

"Povećanje od 13,6 odsto realnih zarada posle inflacije koja se planira na 6,5 odsto što znači nominalno povećanje zarada iznad 20 odsto, sigurno nam neće povećati konkurentnost i negativno će uticati na rast izvoza, povećaće uvoz i dodatno narušiti naš trenutni platni deficit", rekao je Jelašić.

On je kazao da političari računaju da će NBS morati da povuče nepopularne mere i da će se zbog toga opet "ponoviti priča dobra vlada - loša NBS".

Guverner NBS je kazao da neće doći do povećanja inflacije jer će NBS kako je rekao preuzeti sve na sebe kroz bilans uspeha: "To je socijalna politika, a ne povećanje zarada od 13.6 odsto".

Jelašić je rekao i da je odustajanje od izbora guvernera jasno da je postignut politički dogovor iza kulisa: "Nakon izbora Rodoljuba Šabića na funkciju od sedam godina očekivao sam da i guverner bude izabran na pun mandat".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.