Izvor: Blic, 31.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Vlada mora da donese mere najkasnije sledeće nedelje

Rokovi za konačnu verziju plana uštede s kojim će Vlada Srbije izaći pred MMF i eventualno suspendovati uvođenje solidarnog poreza polako ističu, a vlast i dalje barata samo skicama o tome kako da namakne 30 milijardi dinara. Iako izgleda da je solidarni porez sve dalje od realizacije, u Vladi Srbije nema jedinstvenog stava o tome gde bi se novac mogao ušparati, a odgovor bi morao stići do kraja nedelje, tačnije trebalo bi da bude predstavljen na sednici Vlade u četvrtak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Prema informacijama „Blica”, u ovom trenutku najvrelilji krompir je u rukama ministarke finansija Diane Dragutinović od koje se očekuje da u saradnji sa brojnim ministarstvima pronađe formulu dovoljno dobru da državi omogući uštedu koja bi bila i socijalno odgovorna prema stanovništvu. U ovom trenutku nije samo važno da mere budu kvalitetne, one moraju biti i brzo donete i ubrzano sprovodive. Da se Vlada nalazi na teškom i klizavom terenu, govore činjenice da preko potrebnog saglasja stručnjaka u Cvetkovićevom kabinetu i u drugim državnim institucijama - nema.

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, kazao je juče da je vreme da se Vlada usaglasi i u javnost izađe sa konačnim rešenjem.

- Potreban je dodatni napor u štednji, ali ne sme se ugroziti formiranje srednje klase. Deo tereta mora se preneti na indirektno oporezivanje i porast PDV za jedan odsto, što bi povećalo prihode za 15 milijardi dinara - ističe Đelić.

Sa druge strane, guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić smatra da bi bilo potrebno izbeći sve nove inflatorne pritiske do kojih bi povećanje PDV neminovno dovelo.

- Povećanje PDV je predviđeno kao krajnja mera i samo u slučaju da se ostale mere o kojima se sada razmišlja pokažu neefikasne. Država želi da smanjenjem izdataka za pojedina ministarstva eventualno zameni solidarni porez - objašnjava Jelašić.

Guverner je ponovio da Vlada nema mnogo vremena da utanači novi program sa kojim će izaći pred MMF jer je pre povlačenja zajma u maju potrebno da ove mere odobri bord direktora MMF.

- Iskreno se nadam da će to biti dogovoreno krajem ove nedelje ili najkasnije sledeće sedmice. Ministri iz svoje nadležnosti moraće da sprovedu velika kresanja, ali je najvažnije da imamo dogovor i da se tih sto milijardi dinara pronađe za budžet - kaže Jelašić.

On ne krije da nijedna mera za koju se Vlada odluči neće biti bezbolna i precizira da će oni koji dobiju otkaz u državnoj službi teško dobiti zaposlenje kod privatnika ukoliko se primene neki od takvih modela uštede.

Sa druge strane, Đelić poručuje da podržava formiranje manje vlade, kao i da je potrebno kloniti se demagogije, odnosno smanjenja za samo dva-tri ministarstva. On je ocenio da je potrebno napraviti vladu koja će biti još funkcionalnija i štedljivija sa manje državnih sekretara, pomoćnika i činovnika.

Slobodan Ilić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, ponovio je juče stav premijera Cvetkovića da su sve opcije i dalje u igri, uključujući i porez od šest odsto na plate i penzije.

Ilić dodaje da se zbog globalne finansijske krize ne može tražiti krivac na prihodnoj strani jer je bukvalno „sve zakazalo”, kako naplata PDV, tako i privatizacija, od koje se, sem novca za prodaju NIS, ništa više nije slilo u budžet.

„Iz sve snage radi na pronalaženju načina za maksimalne uštede kako bi se izbeglo dodatno oporezivanje ili kako bi se oporezivanje što više smanjilo.” „U stalnom smo kontaktu s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda kako bi našli optimalna rešenja i ti razgovori se još uvek vode”, kazao je Ilić.

Moguće alternative solidarnom porezu:

- povećanje PDV na 19 odsto

- oporezivanje svih koji primaju platu iznad prosečne po stopi od šest odsto, uz poresko oslobođenje do 12.000 dinara

- oporezivanje po istom principu koje bi važilo samo za zaposlene u javnom sektoru

- oporezovanje svih sa „većim primanjima” porezom višim od 10 odsto

- smanjivanje plata u javnom sektoru

- otkazi, odnosno sporazumni raskidi radnog odnosa dela državne uprave

- nova akciza na benzin

- novi porez na impulse u mobilnoj telefoniji

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.