Jelašić: Veća odgovornost kompanija

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 24.Nov.2009, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Veća odgovornost kompanija

Beograd -- Guverner NBS Radovan Jelašić ocenio je da je u vreme ekonomske krize potrebno da kompanije pokažu veću odgovornost, kako prema zaposlenima tako i prema društvu.

"Neodgovorno poslovanje određenih kompanija je otežalo ekonomsku krizu i zato je sada potrebna još veća drustvena odgovornost da bi se ta kriza lakše prebrodila", rekao je Jelašić. u NBS na Godišnjoj skupštini Globalnog dogovora u Srbiji.

Globalni dogovor Ujedinjenih nacija je najmasovnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dobrovoljno udruženje kompanija, sa 5.300 članica u 130 zemalja, koje su se obavezale da će svoje poslovanje usladiti sa univerzalnim principima zaštite ljudskih i radnih prava, očuvanja životne sredine i borbe protiv korupcije.

U Srbiji Globalni dogovor postoji od decembra 2007. godine i trenutno ima 47 članica, među kojima su, pored NBS, i Grad Beograd, 27 kompanija, poslovna udruženja, nevladine organizacije i akademske institucije.

Značaj društveno odgovornog poslovanja, prema rečima guvernera NBS, prepoznaje sve veći broj kompanija i institucija u Srbiji koje se uključuju u brojne društveno korisne akcije za koje nije presudan novac već dobra volja i želja da se nekom pomogne.

On je istakao da društveno odgovorno poslovanje centralne banke ne obuhvata samo odnos prema zaposlenima i javno i stručno poslovanje, već i širenje finansijske pismenosti, uključivanje u humanitarne akcije i podršku razvoju kulturnih, istorijskih i drugih vrednosti društva.

Radovan Jelašić je nagovestio mogućnost povećanja nekih poreskih stopa, kojim bi se povećali prihodi budžeta za 2010. godinu i ukazao da MMF ne bi imao ništa protiv da se povećanjem nekih poreza povećaju i prihodi državne kase u narednoj godini.

Podsećajući da je Vlada Srbije s MMF-om već dogovorila okvire budžeta za 2010. godinu u kojem postoji mogućnost izmene propisa za povećanje fiskalnih prihoda, Jelašić je u izjavi novinarima rekao da je za sva eventualna povećanja poreskih stopa, izmene prihoda i rashoda budžeta i subvencija, potreban politički kompromis.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.