Izvor: B92, 09.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Stranke, izjasnite se

Beograd -- Guverner pozvao stranke koje će formirati vladu da se izjasne o jvažnim ekonomskim pitanjima koja će uticati na ekonomsku politiku

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić pozvao je ekonomske timove političkih stranaka da se odmah izjasne o tim pitanjima, od kojih će zavisiti profil ekonomske politike zemlje. Jelašić je rekao da, "posle šest godina tranzicionog procesa, kojim su rukovodile dve vlade, nastupa presudan trenutak za odgovor na pitanje u kom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravcu će taj proces u Srbiji biti nastavljen".

U saopštenju NBS-a navodi se da je na skupu ekonomista "Biznis-forum 2007", koji se održava na Kopaoniku, on rekao da nova vlada mora da odluči da li će se ići ka direktnom ili indirektnom oporezivanju, a u penzionom sistemu mora se opredeliti za to da li jačati prvi, državni stub, ili privatne penzione fondove, uz odgovarajuće poreske olakšice.

Konkretno i vremenski oročeno država treba da kaže kako će se završiti transformacija državne i društvene svojine, posebno kod velikih javnih preduzeća, naveo je Jelašić.

"Njihova privatizacija je još nepoznanica jer ne postoji jasan stav šta država želi da zadrži u vlasništvu, a šta zaista namerava da proda, a to stvara nesigurnost i na domaćem terenu i među potencijalnim stranim investitorima jer izgleda da je 'moguće sve i ništa'", rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, takva situacija smanjuje i mogućnost "odbrane" sopstvenih stavova u budućim odnosima s međunarodnim finansijskim organizacijama, Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom na primer, čija je podrška neophodna u nastavku tranzicionog procesa u Srbiji.

Uz definisanje uloge države u finansijskom sektoru, kada su u pitanju banke i osiguravajuća društva gde je ona i dalje većinski vlasnik, Jelašić smatra da nova vlada treba već sada da se opredeli kako misli da finansira velike infrastrukturne projekte poput Koridora 10.

Takođe, nova vlada treba da zna i kako će ostvarivati deklarativno promovisane ciljeve, a to su razvoj malih i srednjih preduzeća, razvoj nerazvijenih regiona, stanogradnju i slično, a da to značajno ne narušava tržišne mehanizme, zaključio je Jelašić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.