Jelašić: Sredstva MMF-a za rezerve

Izvor: B92, Tanjug, 12.Avg.2009, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Sredstva MMF-a za rezerve

Beograd -- Srbija će krajem avgusta moći da povuče od MMF-a još 500 miliona dolara za potrebe deviznih rezervi centralne banke, kaže guverner Radovan Jelašić.

Ta sredstva nisu iz ugovorenog stend-baj aranžmana s MMF-om od oko 2,9 milijardi evra, od kojih je Srbija već povukla prvu tranšu od oko 800 miliona evra.

Jelašić je, u izjavi za EM portal, rekao da će nova sredstva od MMF-a biti dostupna na osnovu novih alokacija specijalnih prava vučenja i objasnio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je reč o dodatnoj likvidnosti koju će MMF kreirati radi finansijske podrške svojim članicama u uslovima svetske finansijske krize, bez obzira na to da li imaju ili nemaju finansijski aranžman s tom finansijskom institucijom .

Zbog te dodatne pogodnosti, NBS neće morati, čak i da joj zatreba novac za devizne rezerve, da povuče svih 2,9 milijardi evra, koliko joj aktuelni aranžman s MMF-om omogućava.

Time se otvara prostor za Vladu Srbije da tokom predstojećih pregovora izdejstvuje da jedan deo dogovorene finansijske podrške MMF-a bude iskorišćen za pokrivanje budžetskog deficita.

"Drugi razlog zašto država neće morati da povuče ceo kredit od MMF-a je to što će tekući platni deficit u ovoj godini biti daleko niži, najverovatnije jednocifren, dok je u 2008. godini bio blizu 18 odsto BDP-a", istakao je Jelašić.

Guverner je nagovestio da postoji zakonska mogućnost da NBS odobri kredit državi, ali Memorandum o razumevanju, koji je Vlada Srbije potpisala s MMF-om strogo zabranjuje da centralna banka kreditira državu.

"Međutim, čak i kad bi Memorandum dozvolio tu opciju, to u postojećim uslovima ne bi bilo potrebno, jer država zaduživanjem na domaćem tržištu kapitala, kao i u inostranstvu, zasad, može da pokrije budžetski deficit", rekao je Jelašić.

On je najavio da će novim zakonom o NBS biti zabranjeno da centralna banka kreditira državu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Još 500 miliona dolara od MMF-a

Izvor: S media, 12.Avg.2009

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će Srbija krajem avgusta moći da povuče od MMF-a još 500 miliona dolara sa kamatom manjom od jedan odsto godišnje, isključivo za potrebe deviznih rezervi centralne banke. ..Ta sredstva nisu iz ugovorenog stend baj aranžmana s MMF-om...

Nastavak na S media...

Jelašić: Srbiji još 500 miliona dolara od MMF

Izvor: Capital.ba, 12.Avg.2009

BEOGRAD, Srbija će krajem avgusta moći da povuče od MMF-a još 500 miliona dolara sa kamatom manjom od jedan odsto godišnje, isključivo za potrebe deviznih rezervi NBS. Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da ta sredstva nisu iz ugovorenog stend baj aranžmana s MMF-om od oko 2,9...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.