Jelašić: Srbija mora da stegne kaiš

Izvor: Blic, 10.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Srbija mora da stegne kaiš

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je danas da će nova Vlada Srbije morati da primeni neke "veoma nepopularne mere" kako bi se država ponovo ekonomski stabilizovala i da je potrebna spremnost da se smanji javna potrošnja i primeniti čvršća fiskalna politika.

"Imajući u vidu pogoršane makroekonomske pokazatelje u svetu i u Srbiji, najmanje što bi država sada trebalo da uradi je da se pridržava originalnog plana ovogodišnjih rashoda, a ne bi bila na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odmet ni dodatna štednja. Postići to, pri inflaciji koja je dvostruko viša od planirane, mora biti nepopularno, jer podrazumeva da se izdaci ne smeju usklađivati sa povećanjem cena, odnosno inflacijom od 12 odsto, nego da moraju ostati na projektovanom nivou", rekao je Jelašić. Drugim rečima, objasnio je on u intervjuu frankfurtskim "Vestima", "nema povećanja zarada, penzija, subvencija i njihovog uticaja na inflaciju. Javna potrošnja se ne sme povećavati".

Upitan da li veruje da će premijer Mirko Cvetković imati više sluha za preporuke NBS nego što je to bilo u slučaju prošle vlade, guverner je rekao da se ne radi o pitanju sluha, već o spremnosti da se smanji javna potrošnja i primeni čvršća fiskalna politika.

"Iz dva razloga sada je veća verovatnoća da ćemo u tome i uspeti. Izbor dosadašnje viceguvernerke za novog ministra finansija potvrđuje da je monetarna politika koju je NBS sprovodila bila odgovarajuća, pa samim tim očekujem efikasniju saradnju u smanjivanju inflacije", naveo je Jelašić. Drugi razlog je, prema njegovim rečima, sasvim praktičan, jer danas ima realno manje para u kasi nego pre godinu dana, što je dodatni argument da se nešto uradi "i povuku i nepopularni potezi".

"Nije sporno povećanje penzija. Prava pitanja su u kojoj meri, kojim tempom i u kom vremenskom periodu to treba izvesti. Teško da možete naći neku zemlju u okruženju koja ima tako nepovoljan odnos između broja penzionera i broja zaposlenih, kakav ima Srbija, a ipak se još ništa značajno nije uradilo na planu izgradnje dugoročno održivog penzionog sistema", ukazao je guverner NBS. On je rekao da se iskreno nada da niko ne planira da diže penzije na račun povećanja inflacije i smanjenja mogućnosti za novo zapošljavanje.

"Socijalno odgovorna je samo ona država koja obezbeđuje stabilne cene i na toj realnoj osnovi rešava probleme jedne kategorije stanovništva", naglasio je Jelašić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jelašić:Srbija mora da stegne kaiš

Izvor: B92, 10.Jul.2008

Beograd -- Nova Vlada Srbije će morati da primeni "nepopularne mere" kako bi se država ponovo ekonomski stabilizovala, kaže guverner NBS...Danas ima manje para u kasi, nego pre godinu dana.."Kako su pogoršani makroekonomske pokazatelje u svetu i u Srbiji,država bi trebala da se pridržava originalnog...

Nastavak na B92...

Jelašić: Srbija mora da stegne kaiš

Izvor: Mondo, 10.Jul.2008

Guverner NBS Radovan Jelašić izjavio jeda će nova Vlada Srbije morati da primeni neke "veoma nepopularne mere" kako bi se država ponovo ekonomski stabilizovala.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.