Jelašić: Srbija će osetiti udar svetske finansijske krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Srbija će osetiti udar svetske finansijske krize

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić smatra da će se Srbija naći "na udaru" svetske finansijske krize, jer će porast cene novca uticani na poskupljenje stambenih kredita, ali je ocenio da to neće biti drastično.

"Uz sve domaće brige, zadesiće nas i posledice poskupljenja novca, kao jednog od glavnih efekata globalnog finansijskog posrnuća", rekao je Jelašić, i ocenio da se svetska kriza na nas, ipak, neće odraziti tako drastično >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da stambeni krediti budu obustavljeni, ali će biti skuplji.

On je kazao da to ne mora da znači da će građani krov nad glavom plaćati više, jer je logično očekivati da će istovremeno, ako je tražnja manja, doći do pada cene nekretnina.

Guverner je " Večernjim novostima" kazao da je dobro što imamo stabilan kurs dinara, jer bi bez restriktivne monetarne politike NBS i stabilnog kursa krediti još više poskupeli.

Komentarišući izveštaj predstavnika MMF-a u Beogradu, on je rekao da ga to nije iznenadilo.

"Izveštaj MMF-a ne bi smeo nikoga da iznenadi, pošto je sve ono što je navedeno u njemu dobro poznato ljudima koji imaju ključnu ulogu u kreiranju ekonomske politike... Takođe, veliki broj političkih stranaka zalaže se za iste stvari, na koje upozorava MMF - nižu inflaciju, smanjenje javne potrošnje, ubrzanje procesa privatizacije, porast investicija i slično", rekao je Jelašić.

Na pitanje kako to sprovesti, on je naročito opasnom ocenio "tezu da će sutra biti lakše, umesto da se potrebni radikalni potezi povuku danas".

Guverner je rekao da je Srbija na najboljem putu da 2008. godinu završi sa jednocifrenom inflacijom, čemu doprinose pad svetskih cena nafte i hrane, restriktivna monetarna politika, stabilan kurs domaće valute, kao i zarade koje do sada nisu pratile povećanje inflacije u prvom delu ove godine.

"Ipak, NBS mora da razmišlja na srednji i duži rok. Za nas je ključno pitanje šta će biti sa inflacijom tokom 2009. Tim pre što se u međuvremenu dogodila finansijska kriza svetskih razmera, koja doprinosi skupljem novcu i smanjenju stranih investicija, na šta Srbija ne može da utiče, niti da se od takvih negativnih posledica odbrani", naveo je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.