Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Povećanje dinarske rezerve

Beograd -- Radovan Jelašić najavio je da će sutra predložiti povećanje dinarske obavezne rezerve na depozit i zaduživanje do dve godine.

Guverner NBS-a će predložiti povećanje rezerve na nerezidentne račune sa 18 na 60 odsto. On je kazao da je ta mera iznuđena, jer su dve banke u Srbiji, preko noći, u milijardama dinara povećale depozite u dinarima na nerezidentnim računima.

Ovakvu odluku guverner je doneo zbog toga što pojedine banke na razne načine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokušavaju da izbegnu troškove koje im je pre mesec dana nametnula centralna banka, kako bi sprečila preterano zaduživanje građana i rast inflacije.

Guverner objašnjava da su dve banke pokušale da izbegnu mere koje je Narodna banka donela pre mesec dana, tako da će one biti dodatno pooštrene.

Jelašić navodi da on, kao i svi drugi guverneri u svetu, jedino skupljim novcem može da se bori protiv inflacije iako svakodnevno nailazi na osude bankara: "Stičem utisak kao da će se neke banke transformisati u političke stranke, pa krenuti na izbore. Stoga ja sasvim jasno želim da kažem: ne vidim razloga da na srpskom bankarskom sektoru ne važe ista evropska pravila i standardi."

Banke neće ponovo podizati kamate na kredite koje odobravaju građanima, uprkos najavi Narodne banke da će od sutra ponovo pooštriti uslove poslovanja. Potrošački i gotovinski krediti kod banka u Srbiji znatno su skuplji nego u okolnim zemljama. Kamata se kreće od 12 do čak 30 odsto mesečno, ali potražnja za njima ne prestaje. Bankare nisu iznenadile nove mere centralne banke, tako da krediti za sada neće dalje poskupljavati: "Prošle mere nisu uticale na povećanja kamata pa neće ni ove. Sada se samo banke dovode u ravanopravan položaj", kaže Vladimir Medan, iz Erste banke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.