Jelašić: Održaćemo baznu inflaciju

Izvor: B92, 23.Apr.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Održaćemo baznu inflaciju

Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da je siguran da će centralna banka održati baznu inflaciju na projektovanom nivou od tri do šest odsto.

Jelašić kaže da je politička stabilnost ključni preduslov za postizanje makroekonomske stabilnosti

To će zahtevati restriktivniju monetarnu politiku, rekao je Jelašić i istakao da rastu inflacije, pored spoljašnjih faktora kao što su rast cena nafte i poljoprivrednih proizvoda i kriza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na svetskom finansijskom tržištu, znatno doprinose veliki rast zarada u Srbiji, visoka javna potrošnja i rast zaduživanja.

Guverner NBS je kazao da se iz iskustva iz prošlosti može zaključiti da se bolji život građanima u Srbiji ne obezbeđuje visokim platama, već postizanjem cenovne stabilnosti. On je podsetio i da je politička stabilnost ključni preduslov za postizanje makroekonomske stabilnosti u Srbiji.

Jelašić je naglasio da u poslednjih 18 meseci nije bilo značajnijih strukturnih reformi, da nema finalnih planova o privatizaciji šest velikih državnih preduzeća - NIS-a, EPS-a, Galenike, Jata, aerodroma "Nikola Tesla" i Telekoma Srbija i da nije poznato kada će privatizacija biti završena, u kom delu preduzeća i kojom metodom.

Jelašić je naveo i da je naša zemlja šampion u regionu po rastu cena poljoprivrednih proizvoda, kao i da međunarodne finansijske institucije upozoravaju da Srbija ne bi trebalo da koristi interventan uvoz radi smanjenja cena.

On je ukazao da se i dalje događa da se država i privatni sektor dogovaraju o cenama pojedinih proizvoda, kao što je bio slučaj sa jestivim uljem, što je u suprotnosti sa principima tržišne ekonomije.

Jelašić je istakao i da se NBS "ni sa jednom gotovinom i ni sa jednim bankama" ne bavi više nego time da li će gotovina stići na Kosovo, tako da "nisu fer" optužbe, koje su upućivane proteklih dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.