Jelašić: NBS ne želi da cilja određeni kurs dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: NBS ne želi da cilja određeni kurs dinara

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije, Radovan Jelašić ponovio je večeras da centralna banka ne želi da "cilja" određeni kurs dinara prema vodećim stranim valutama, jer je njena uloga da spreči prevelike dnevne oscilacije kursa i da obezbedi stabilnost cena.

Jelašić je nagovestio da će u ponedeljak, 10. novembra, NBS "otkupiti jednu rekordnu sumu od menjača", pošto će tog dana kurs ojačati za 1,26 dinara i iznositi 85,5389 dinara za jedan evro.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Jelašić je rekao da je učešće NBS u trgovini na međubankarskom tržištu deviza jedan od najprofitabilnijih poslova za centralnu banku i podsetio da je NBS od 11. maja do početka oktobra konstantno kupovala devize od ovlašćenih menjača, a sada je u situaciji da ih prodaje i to manju sumu nego što je prodala.

"Naravno, cilj NBS nije da bude profitabilna nego da postigne stabilnost cena na tržištu", naglasio je Jelašić.

Guverner je naveo da devizne rezerve NBS (trenutno oko 9,4 milijarde evra) postoje zato da bi obezbedile minimum tromesečni iznos uvoza, a sadašnji nivo obezbeđuje uvoz za preko četirti meseca.

Drugi zadatak deviznih rezervi je da obezbedi sigurnost štrednje građana, što je u ovom momentu iznos preko dva puta od sume ukupnih depozita građana, zaključio je guverner NBS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čuvar kursa je u Vladi

Izvor: Večernje novosti, 06.Nov.2008, 20:37

Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije, o odnosu dinara i evra na deviznom tržištu: Narodna banke Srbije, po zakonu, ne brine o kursu već o održavanju stabilnosti cena

Nastavak na Večernje novosti...

Jelašić: NBS ne želi da cilja određeni kurs

Izvor: Kurir, 07.Nov.2008

BEOGRAD, 7. novembra (Tanjug) - Guverner NBS Radovan Jelašić ponovio je večeras da centralna banka ne želi da "cilja" određeni kurs dinara prema vodećim stranim valutama, jer je njena uloga da spreči prevelike dnevne oscilacije kursa i da obezbedi stabilnost cena. Učestvujući u emisiji "Oko"...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.