Izvor: B92, 13.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: NBS ne jača dinar veštački

Beograd -- Radovan Jelašić kaže da NBS ne radi na veštačkom jačanju dinara. Otkupom 500 miliona evra sprečeno dalje jačanje, kaže on.

Izvoznike, koji se žale da su na gubitku zbog pada kursa, prema rečima guvernera Narodne banke Srbije, treba podržati, ali ne kursom. "Moj savet privrednicima je da se ne kockaju sa kursom već da koriste terminsku kupovinu i prodaju deviza, a ako neki privrednik ili ekonomski analitičar tvrdi da zna da predviđa kurs, nudimo mu mesto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glavnog dilera u NBS", rekao je Jelašić.

Ako je kurs dinara zaista nerealan, onda je pitanje zašto se po tom kursu ovoliko trguje kaže guverner Jelašić, uz opasku da mu nije poznata nijedna centralna banka u Evropi koja povećavanjem deviznog kursa podržava izvoznike.

Zato je, prema njegovim rečima, besmisleno da neki od njih pišu pisma Vladi i traže bolji kurs: "Kurs je takav kakav je. Pitanje je gde privrednici žele da zarade – da li da se bave kursom ili proizvodnjom, ko se igra kursom, izlaže se riziku i može loše da prođe".

Guverner je dodao da bi dalje obaranje deviznog kursa bilo pogrešno jer ne bi bilo dobro da inflacija naglo padne sa prošlogodišnjih 17,7 na pet odsto.

"Cilj NBS je da bazna inflacija u idućoj godini bude od četiri do osam odsto", istakao je Jelašić.

Dinkić: Inflacija ispod devet odsto

Kurs dinara kritikovao je ministar privrede Predrag Bubalo, tvrdeći da on šteti izvoznicima, dok je ministar finansija Mlađan Dinkić podržao politiku koju vodi Narodna banka.

Guverner je rekao da će Narodna banka Srbije braniti kurs dinara, kao što je i do sada to činila, a njen cilj će biti da bazna inflacija naredne godine bude 4-8 odsto. To je moguće ukoliko se nastavi priliv investicija i ako se podigne ekonomski rejting zemlje, koji je najslabiji u regionu, i to isključivo iz političkih razloga.

Dinkić je istakao da Ministarstvo finansija očekuje da inflacija 2007. bude 7,5 odsto, dok bi 2008. bila 4,5 odsto.

"Ove godine će inflacija biti daleko ispod 9 odsto. Inflacija u oktobru će biti veoma niska, možda čak i negativna, najviše zbog smanjenja cene nafte i naftnih derivata, koje će sa 0,7 odsto uticati na opšti pad cena. Očekivana inflacija za ovu godinu bila je 9,3 odsto.”

EI: Zahuktavanje privatnog sektora

Privatni sektor Srbije zahuktava se posle letnjeg zatišja, tvrdi Ekonomski institut na osnovu septembarskih podataka.

Ekonomski institut je ocenio i da je "usporavanje inflacije dovelo do daljeg pada inflacionih očekivanja", piše u najnovijim Makroekonomskim analizama i trendovima i Konjukturnom barometru, koje izdaje taj institut.

Prema podacima Ekonomskog instituta, u septembru je svega 25 odsto privatnih firmi i 17,5 državnih i društvenih odgovorilo da očekuje rast cena svojih proizvoda u naredna tri meseca.

Stručnjaci Ekonomskog instituta ocenjuju da podaci o avgustovskom rastu robnog izvoza "ukazuju da se privatni sektor zahuktava posle letnjeg zatišja, ali i da je situacija nešto lošija u odnosu na septembar 2005."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.