Jelašić: Izlazak iz krize tek 2011.

Izvor: B92, Beta, 11.Feb.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Izlazak iz krize tek 2011.

Beograd -- Narodna banka Srbije preporučiće bankama da građanima odobravaju kredite sa deviznom klauzulom bez učešća, a to će važiti i za stambene kredite.

Banke u Srbiji od narednog meseca neće morati da traže od građana učešće ili depozit do 30 odsto za kredite sa deviznom klauzulom, a osim za keš i namenske kredite, to će se odnositi i na pozajmice za stambene kredite. Banke, međutim, neće biti u obavezi da tu meru primenjuju.

Ako procene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je klijent "rizičan", banke mogu da traže učešće ili depozit u punom ili određenom iznosu.

Prva reakcija bankara na preporuku NBS je da će zbog ukidanja učešća ili depozita zajmovi morati da poskupe, iako su već preskupi.

Banke su u poslednjih nekoliko meseci podigle kamate i na gotovinske i na potrošačke zajmove, a neke i na stambene, iako je euribor, evropska kamata za koju se vezuju, pao ispod tri odsto.

U Sosijete ženeral banci kamata na ove vrste kredita sada je oko 14 posto, a Miroslav Rebić kaže da će biti još veća.

„Ukidanje depozita će direktno povećati rizik banke. Do sada smo imali obezbeđenje. Više ga neće biti, pa je logično da kamatne stope ne budu kakve su sada. Do sada su se bez depozita i učešća odobravali čisto dinarski zajmovi, kod kojih je kamata veća u odnosu na indeksirane pozajmice. Krediti će se odobravati klijentima koji su kreditno sposobni, a kamata će se usklađivati sa kretanjima na tržištu”, objašnjava Rebić.

Važi i za paket vlade

Mera ukidanja učešća ili depozita važiće za sve kredite indeksirane u evrima, a depozita će biti oslobođeni i svi zajmovi koji se nalaze u paketu mera Vlade Srbije. Odnosno, oni koji su namenjeni kupovini automobila, bele tehnike i ostale robe srpskog porekla.

Tanja Nedeljković iz Komercijalne banke potvrđuje da će ta banka primenjivati novu meru NBS i da će tako građani lakše dolaziti do neophodnih sredstava.

Pozdravljam brzinu reagovanja NBS, čije će odluke omogućiti brzo sprovođenje podsticajnih mera Vlade. Sada je na bankama da odmah po potpisivanju ugovora sa Vladom, krenu u realizaciju”, kaže Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora Inteze.

Kako dodaje, Inteza je kao kreditno najaktivnija u poslednjem kvartalu prošle godine, potpuno spremna da, čim se ispune formalni preduslovi, građanima ponudi potrošačke kredite pod definisanim uslovima, bez učešća ili depozita.

„Naravno, insistiraćemo kao i do sada na poštovanju svih propisanih uslova NBS u pogledu kreditne sposobnosti, uz primenu naše politike upravljanja rizicima. To znači da će i dalje opredeljujući uslov za pozitivnu ocenu biti redovna mesečna primanja i opterećenje tih primanja ne više od 30 odsto odnosno 50 odsto, kod stambenih kredita”, kaže predsednica IO Inteza banke.

Stručnjaci ocenjuju da se ovom merom povećava potrošnja, što će povoljno uticati na privredu i uvoz. Ekonomista Vladimir Vučković smatra da je moguće i poskupljenje robe ako krediti budu mnogo traženi.

„Ako sada tražnju vratimo na viši nivo pomoću zaduživanja, jasno je da će trgovci biti slobodniji da povećavaju cene”, smatra on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.