Izvor: B92, 22.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Evro sigurno ispod 80 dinara

Beograd -- Guverner NBS Radovan Jelašić izjavio je da će do kraja godine kurs sigurno biti ispod 80 dinara za evro.

Jelašić je za najnoviji broj Nedeljnog telegrafa, međutim, rekao da treba uzeti u obzir ostala makroekonomska kretanja, poput cene nafte, odnos evra i dolara, i u kojoj meri će u drugoj polovini godine Srbija dobiti međunarodnu finansijsku podršku.

Međutim, dinar je u konstantnom padu, a Danica Popović iz Centra za Liberalno demokratske studije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kaže je vlada vodi takvu politiku da je trend pada domaće valute jedino što se može očekivati: "Dinar jeste precenjen. Dokaz za to je naš sve veći spoljnotrgovinski dug i deficit. Mi moramo da više izvozimo i sve više da uvozimo, ne mora se smanjivati uvoz, ali da bi se desilo i jedno i drugo, naša valuta bi morala da bude mnogo jeftinija. Dinar će morati da vredi sve manje, a evro sve više."

A ministar finansija u prethodnoj srpskoj vladi, Božidar Đelić, kaže da je dinar nemoguće ojačati dok god vlada bude trošila novac na subvencionisanje javnih preduzeća, umesto da ih privatizuje: "Ova vlada skoro ništa ne radi u domenu privatizacije i restrukturiranja. To boli, to politički nije popularno, ali to je jedini način da se ojača konkurentnost naše privrede i lančano da se ojača naša valuta."

Danica Popović kaže da se sasvim drugačija politika vodi u susednim zemljama, Bugarskoj i Rumuniji, državama koje 2007. najverovatnije ulaze u Evropsku uniju: "Oni su rekli, davne 1989. i 1990. godine - drage domaće firme, draga javna preduzeća, dajemo vam godinu dana, a kada se završi 365. dan, posle toga, ukoliko nemate račune u plusu, vi idete u stečaj. Naša vlada tu ništa ne radi. Kod nas je 70% kapitala u javnim preduzećima, polovina svih zaposlenih radi u istim tim javnim preduzećima i naša vlada ta preduzeća subvencioniše, čak ni ne najavljuju kada će početi takva jedna politika."

Dok god vlada ne bude prihvatala politiku čvrstog budžetskog ograničenja, i dok god bude vodila populističku politiku i odlagala privatizaciju, dinar može samo da pada, kaže Popović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.