Izvor: Blic, 01.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftino u Solunu, hit je Turska

Jeftino u Solunu, hit je Turska

BEOGRAD - Prema prognozama domaćih turističkih agencija i ove godine će put Egejskog i Sredozemnog mora krenuti više desetina hiljada turista iz Srbije, a prema nekim procenama taj broj bi mogao da dostigne broj od 100.000 gostiju. Po pravilu najviše naših gostiju uputiće se u solunsku regiju, pre svega na poluostrvo Halkidiki i njegova tri 'prsta'. Najveći broj njih se odlučuje za boravak u apartmanima. Krajem juna i i početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jula studio za dve osobe u Pefkohoriju staje dnevno od 24 do 30 evra, dok za isti smeštaj u Haniotiju treba izdvojiti između 24 i 28 evra. U punoj sezoni krajem jula i početkom avgusta cene su u proseku veće za tri do pet evra dnevno. Deset polupansiona u hotelima sa tri zvezdice staje od 355 do 385 evra, dok za istu uslugu u objektu sa četiri zvezdice treba platiti 375-435 evra.

Apartmanski smeštaj u Paraliji-Kateriniju početkom sezone iznosi od 13 do 17 evra dnevno, dok je u punoj sezoni za ovakav smeštaj potrebno platiti od 21 do 25 evra dnevno. Polupansion u hotelima u Kateriniju, u zavisnosti od kategorije objekta, u predsezoni staje 24-28 evra a u špicu sezone od 32 do 45 evra. Desetodnevni najam dvokrevetnog apartmana u 'Olimpik biču' staje u predsezoni 180-210 evra dok je u punoj sezoni za njegov najam potrebno izdvojiti 265-325 evra. Kada su u pitanju grčka ostrva najviše naših turista letuje na Krfu i Tasosu. Na Tasosu najam dvokrevetnog apartmana staje 80-130 evra u predsezoni odnosno, 210-230 evra u punoj sezoni. Noćenje sa doručkom u hotelu staje 21-24,5 evra u zavisnosti od kategorije hotela. Za najam dvokrevetnog apartmana na Krfu za deset dana treba platiti 211-270 evra, dok polupansion u hotelu sa tri zvezdice košta 33-42 evra. Prema najavama iz turističkih agencija ove godine bi Turska mogla da pretekne Grčku po broju naših turista. Hoteli u Bodrumu, Marmarisu ili Kušadasiju više se ne mogu zamisliti bez naših turista, počevši od polovine juna sve do kraja septembra. Deset polupansiona (devet noćenja) u hotelima sa tri zvezdice u Bodrumu košta 209-229 evra početkom jula, dok u punoj sezoni ova usluga staje 239 evra. Deset noćenja sa doručkom košta 99-109 evra u predsezoni a u sezoni 119-129. Doplata za večeru iznosi 30 evra. Ova usluga u letovalištu Kušadasi, u hotelima sa tri zvezdice košta od 79 do 99 evra, dok za večeru treba doplatiti 35 evra. Deset polupansiona, u zavisnosti od kategorije objekta, staje od 139 do 179 evra početkom leta da bi u špicu sezone ista usluga bila skuplja i kretala se od 209 do 229 evra. Slične cene smeštaja imaju i hoteli u Marmarisu koji za deset noćenja sa doručkom naplaćuju 79-89 evra, a deset polupansiona od 220 do 278 evra. G. K. Unapred uplata 30 odsto aranžmana

Sve agencije obezbeđuju grčku grupnu vizu po ceni od 10 evra po osobi ( plaćaju i deca koja se nalaze na pasošu roditelja), a na cene aranžmana treba dodati 40-60 evra za povratnu autobusku kartu. U zavisnosti od mesta letovanja za avionski prevoz treba doplatiti od 5.900-8.900 dinara, dok aerodromska taksa u Grčkoj staje 20 dolara. Plaćanje samih aranžmana razlikuje se od agencije do agencije, ali većina ima jedinstven princip da se 30 odsto cene mora platiti pre polaska na odmor, dok ostatak može da se plati i na nekoliko mesečnih rata, najčešće šest, čekovima građana bez zaračunavanja kamate. Ukoliko aranžman podrazumeva i plaćanje u devizama, prvo se mora on platiti, dok poček važi samo za dinarski deo. Za sada su samo dve banke počele sa kreditiranjem turističkih aranžmana, ali samo za programe agencija koje sa njima imaju ugovor. Kredit se odobrava na 12 meseci, sa mesečnom kamatom od 1,25 odsto, uz polaganje depozita od 20 odsto. Na cene aranžmana za letovanje u Turskoj treba zaračunati još oko 4.000 dinara za autobuski prevoz, dok još uvek nisu poznate cene aranžmana sa avionskim prevozom. Turska viza se dobija bez ikakve procedure na granici ili aerodromu i košta 10 dolara. I prilikom plaćanja ovih aranžmana važe različita pravila, koja najčešće podrazumevaju da se 30 odsto uplati pre polaska dok ostatak može na rate. Neke agencije devizni deo aranžmana naplaćuju od putnika po prelasku granice, dok druge devizni deo aranžmana preračunavaju u dinare i naplaćuju pred polazak.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.