Jeftiniji krediti

Izvor: Blic, Beta, 22.Jan.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftiniji krediti

Monetarni odbor Narodne banke Srbije doneo je juče odluku da snizi svoju referentnu kamatnu stopu sa 17,75 na 16,50 odsto. Da li će i u narednom periodu centralna banka smanjiti restriktivnost monetarne politike, kako je juče rekao Radovan Jelašić, guverner NBS, zavisiće u velikoj meri od fiskalne politike, ali i od cena koje su pod nadležnošću Vlade, kao i neminovnih spoljnih faktora.

Odluka Monetarnog odbora trebalo bi da utiče na pojeftinjenje dinarskih kredita, čije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kamatne stope iznose i 44 odsto za potrošačke i keš zajmove. Sonja Miladinovski, član Izvršnog odbora „Sosijete ženeral banke”, objašnjava da će promena referentne kamatne stope NBS uticati na cenu koštanja novca iz čisto dinarskih izvora.

- Na kamatne stope na kredite indeksirane u devizama ova promena odražava se samo posredno kroz deo troška obavezne rezerve koja se u dinarima izdvaja na devizne izvore - kaže Miladinovski.

Najavljujući sniženje referentne kamatne stope, guverner Jelašić je rekao da očekuje da banke reaguju smanjenjem kamatnih stopa na kredite. Međutim, on je podsetio da i na svetskom finansijskom tržištu smanjenje osnovnih kamata centralnih banaka nije dovelo do značajnog pojeftinjenja kamata zbog povećanja rizika i da i to treba imati u vidu.

- Banke na osnovu smanjenja referentne kamatne stope sada više od NBS neće primati 17,75 nego 16,5 odsto. Na osnovu toga će verovatno još jednom razmisliti da li će biti u većoj meri spremne da odobravaju dinarske kredite, a mi se nadamo pre svega privredi - kaže Radovan Jelašić.

Kada je reč o stend-baj aranžmanu koji je nedavno Međunarodni monetarni fond odobrio Srbiji, guverner je podsetio da bi povlačenje sredstava od MMF-a značilo da se ne ispunjava nijedna stavka aranžmana sa tom institucijom.

- Srbija u prva tri meseca ove godine neće povlačiti novac iz stend-baj aranžmana sa MMF. Povlačenje novca za jačanje deviznih rezervi NBS bio bi znak da pretpostavke iz ekonomskog programa dogovorenog sa MMF-om nisu ispunjene i da je potrebno razmotriti budžet Srbije, monetarnu i fiskalnu politiku - ukazuje guverner.

Ohrabrujuće je, kako kaže Jelašić, što je posle smanjenja štednje građana tokom poslednja tri meseca prošle godine, u januaru 2009. godine zabeležen porast štednje od 34 miliona evra.

Kreditna aktivnost banaka je usporena. Zabeležen je pad kredita privredi, ali i krediti stanovništvu usporeno rastu, od čega stambeni zajmovi imaju „stabilnu rastuću tendenciju”.

Povoljniji zajmovi privredi

Jelašić je najavio da će, u sklopu mera namenjenih privrednicima da lakše prebrode efekte svetske ekonomske krize, NBS doneti potrebnu regulativu kako bi deo obavezne rezerve u dinarima bio usmeren za kreditiranje preduzeća.

- Za držanje obavezne rezerve u dinarima banke dobijaju kamatu od 2,5 odsto. Zato očekujemo da će banke biti motivisane da ovaj novac daju privredi i da će kamatne stope za te dinarske kredite biti jednocifrene - ukazao je Jelašić.

Stabilizacija kursa

Guverner NBS je ponovio da će kurs dinara ostati plivajući, a što garantuje makroekonomsku stabilnost na dugi rok. Za 20 dana januara na međubankarskom deviznom tržištu centralna banka prodala je 138,4 miliona evra, a učešće NBS je značajno povećano na skoro pedeset odsto.

- Podržavamo dogovor banaka da se smanji njihova marža, odnosno odnos između kupovnog i prodajnog kursa sa dinar na 50 para. To je odmah dalo efekte na stabilizaciju kursa - rekao je Jelašić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.