Jeftinije meso i mesne prerađevine

Izvor: Studio B, 13.Okt.2012, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftinije meso i mesne prerađevine

U narednim danima treba očekivati pojeftinjenje skoro svih vrsta mesa i mesnih prerađevina, poručili su trgovci i klaničari.

 Rukovodilac sektora marketinga u Industriji mesa "Matijević", Milijana Bandić najavila je od ponedeljka novo pojeftinjenje tako da će cena kilograma svinjskog buta biti 585, a svinjskog vrata i karea 535 dinara.

 

"Mi nismo nikako povećavali cene mesa, jedine korekcije su bile na snižavanju cena. Kada su svi drugi povećavali >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << cenu zbog PDV-a mi smo ih obarali", rekla je ona i dodala da o tome svedoči i podatak da je početkom oktobra kilogram svinsjskog buta koštao 649 dinara, a vrata i karea 610 dinara, a danas je but 599, a vrat i kare 565 dinara za kilogram.

 

Bandić je dodala da je svih 115 maloprodajnih objekata te kompanije maksimalno snadbeveno svim vrstama mesa i mesnih prerađevina, i da se isporuka obavlja svakodnevno.

 

"Cene i drugih vrsta mesa smo spustili pa je tako kilogram junećeg buta bio 719, a sada je 685 dinara za kilogram, a od ponedeljka ćemo imati novo pojeftinjenje pilećeg mesa koje će umesto sadašnjih 355 dinara koštati 335 dinara po kilogramu", istakla je Bandić.

 

Ona je rekla da su od 1. oktobra snižene i cene svih vrsta suhomesnatih proizvoda, kao i da u objektima Industrije mesa "Matijević" nije primećen pad prodaje mesa, jer se raznim akcijama izlazi u susret potrebama kupaca.

 

Bandić je ukazala da promene u ceni mesa mogu biti samo u pravcu pojeftinjenja.

 

Portparol Kompanije "Univereksport", Olivera Ćirović rekla je za Tanjug da svi maloprodajni objekti tog trgovinskog lanca imaju urednu snadbevenost svim vrstama svežeg mesa i mesnih prerađevina.

 

Prema njenim rečima, poslednja korekcija cena mesa u tom trgovinskom lancu bila je početkom septembra meseca.

 

"Pokušavamo da zadržimo cene na postojećem nivou, pa i da ih smanjimo jer smo svesni koliki je atak na novčanike potrošača izazvao ovaj poslednji talas poskupljenja", rekla je Ćirovićeva.

 

Ona je pak dodala da je kupovina mesa u značajnom padu, jer su "potrošači prinuđeni da kalkulišu u kupovini osnovnih životnih namirnica", a najviše se prodaju one vrste mesa koje su na akciji.

 

U maloprodajnim objektima poljoprivredne zadruge "Mrkšićevi salaši" od ponedeljka će svinjski but bez koske biti jeftiniji za više od 100 dinara i umesto 695 dinara za kilogram koštaće 579 dinara, rekla je šef klanice u toj zadruzi Brankica Bokan.

 

Takođe, svinjski kare sa kostima biće 549 dinara po kilogramu umesto 589 dinara, dok će kilogram svinjskog vrata stajati 563 dinara, dodala je ona.

 

Bokan je istakla da je ponuda mesa stabilna, da su sve trgovine dobro snabdevene, tražnja na nivou prošlogodišnje dok se junetina nešto manje kupuje.

 

Ona je dodala da je cena žive vage "pala" sa 250 dinara po kilogramu na 220 dinara.

 

Sveže meso u Srbiji od početka leta znatno je poskupelo - 30 i više procenata, što je uticalo i na pad tražnje.

 

Inače, Srbija po potrošnji svežeg mesa dosta zaostaje za EU i uglavnom se kupuju jeftinije kategorije mesa, a gotovo zanemarljivo biftek i ramstek.

 

Ekspert u Privrednoj komori Srbije (PKS) Vojislav Stanković rekao je Tanjugu da se godišnje po stanovniku u Srbiji troši 4,3 kilograma junetine, 15,6 kilograma svinjetine, 15,2 živinskog mesa i četiri kilograma ribe.

 

S druge strane, stanovnik u EU godišnje pojede 15 kilograma junetine, 30 kilograma svinjetine, 20 kilograma piletine i oko 12 kilograma ribe.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.